NAV: Hamarosan félmillió adózót értesítenek tartozásról vagy túlfizetésről

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az október végéig kiküldött kivonatokkal kb. félmillió adózót értesít arról, hogy az elmúlt évről adó-, illetve vámtartozása vagy túlfizetése van – közölte a NAV.

A kivonat elején mindenki megtalálja a legfontosabb információt, azaz hogy mennyit kell fizetni, illetve mennyit igényelhet vissza.

Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemben 5000 forintnál több tartozása vagy túlfizetése van a tavaly december végi adatok szerint.

A kivonat mellett az adózó késedelmipótlék-értesítőt is találhat a postaládájában, ha a fizetési kötelezettségét tavaly nem vagy csak késve teljesítette, és emiatt 5000 forintot elérő pótléka keletkezett.

Akik tartoznak, illetve késedelmi pótlékot kell fizetniük, a kötelezettségeiket többféle módon is rendezhetik: csekken, átutalással, bankkártyával, vagy esetleges többletük átvezetésével. Túlfizetés esetén a 1817-es nyomtatványt kell benyújtani a visszaigényléshez.

Akik ún. elektronikus bevallók, tehát kötelező a netes felületet használniuk, továbbá akik önként választják a kapcsolattartás elektronikus útját, adószámlájukat is elektronikusan követhetik, nem kapnak papíralapú értesítést.

A NAV azt tanácsolja, hogy az adószámla-kivonatot, illetve a pótlékértesítőt mindenki hasonlítsa össze a saját nyilvántartásával. Eltérés esetén észrevételt tenni személyesen az ügyfél-szolgálatokon, telefonon, a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén (ÜCC) keresztül vagy írásban lehet. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.