CNN: Fegyverrel fenyegetik az oroszok az amerikai katonákat Szíriában

A CNN úgy tudja, hogy a múlt héten kétszer is felszólították az oroszok az amerikai katonákat, hogy menjenek el At Tanf nevű támaszpontjukról. 

At Tanf egy stratégiai jelentőségű vidék ellenőrzését teszi lehetővé, mert a jordán - iraki - szír hármashatárnál van. Néhány tucat amerikai katona járőrözik folyamatosan a környéken. 

A szír - iraki határ At Tanf-nál, még a háború előtti időből.Fotó: LOUAI BESHARA/AFP

A vidékről nemrégiben űzték ki az Iszlám Állam fegyvereseit. Az oroszok szerint azonban még maradtak ott terroristák, akiket a szír kormány hadseregével közös hadjáratban akarnak legyőzni, de az amerikaiak útban vannak, és könnyen tűz alatt találhatják magukat.

A kurdokkal szövetségben jelen lévő amerikaiak azonban nem mozdultak, és egyelőre sem az oroszok, sem pedig a szír kormányerők nem indítottak támadást.

A CNN úgy értesült, hogy az amerikai csapatoknak arra van parancsuk, hogy védjék meg magukat, ha lőnek rájuk. Ez azt jelenti, hogy akkor sem kell kormányzati - vagy elnöki - jóváhagyást kérniük, ha az oroszok lőnek rájuk. (CNN

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.