Macron: Keményebbnek kell lennünk a magyar és a lengyel kormánnyal

eu
2018 szeptember 07., 05:11
comments 163

Ahogy közeledik a szavazás az EP-ben a Magyarország elleni eljárásról, úgy szaporodnak a nyugat-európai nyilatkozatok a magyar kormánnyal szemben. Csütörtökön Emmanuel Macron francia elnök luxemburgi látogatásán buzdította az EP-képviselőket arra, hogy szavazzák meg a 7-es cikkely élesítését Magyarországgal szemben.

Macron szerint a lengyel és a magyar kormány leépítik a jogállamot, és ez ellen határozottabban kell fellépni. "Túl lassúak és túl engedékenyek voltunk. Sokkal keményebbnek kell lennünk ezekben az ügyekben" - mondta.

Arról is beszélt, hogy szerinte az európai néppártnak (EPP-nek) sem szabad puhának maradnia, mert nem lehet egyszerre lojálisnak lenni Angela Merkelhez és Orbán Viktorhoz is. Mindkét politikus az EPP egy-egy tagszervezetének az elnöke. Anélkül, hogy az EPP képviselőinek jelentős része megszavazza az eljárást, nincs esély az elfogadására.

Orbán Viktor és Emmanuel Macron egymást tekintik a 2019-es EP-választás két főszereplőjének, és az egymás ellen vívott kampányukban látják politikai kiteljesedésük lehetőségét. (reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.