Merkel pártja képviselőire bízza, hogy megszavazzák-e a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben

Több 444 videó?
Szeretném

Angela Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) nem ad ajánlást európai parlamenti képviselőinek arra, hogyan szavazzanak a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló, úgynevezett Sargentini-jelentésről. A CDU/CSU-frakció vezetőségének kétnapos tanácskozását záró tájékoztatón Volker Kauder frakcióvezető kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem ad ajánlást az EP-képviselőknek.

Alexander Dobrindt, a frakció CSU-s tagjainak vezetője azt mondta, nem kíván ajánlást megfogalmazni az EP-ben dolgozó kollégáknak, így csak tanácsolni tudja, fontolják meg, hogy Németország egyik legszorosabb szövetségeséről van szó. 

A 751 tagú EP-ben 34 képviselő tartozik a CDU/CSU-hoz. Az EP várhatóan szeptember 19-én szavaz a Sargentini-jelentésről. Ahogy arról délelőtt írtunk,  amikor tavaly májusban az EP először szavazott a témában, hogy megrendeljék a Sargentini-jelentés elkészítését, akkor a 216 néppárti képviselőből 67-en támogatták a magyar kormány elleni fellépést, és 40-en tartózkodtak.  (MTI)