Rossz ez az év az USA történetének leghosszabb háborújában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

James Mattis amerikai hadügyminiszter pénteken Afganisztánba érkezett, anélkül, hogy látogatását a sajtónak előre bejelentette volna.

Az USA történetének leghosszabb háborúja zajlik Afganisztánban, már 17 éve tart. Az idei ráadásul eddig kifejezetten rossz év volt. Az amerikaiakkal szövetséges afgán kormány csak az ország területének 56 százalékát ellenőrzi, a többi rész a tálibok, vagy más szervezetek, hadurak kezén van.

Idén a tálib támadások fokozódtak, és jelentősen nőtt a civil halálos áldozatok száma: június 30-ig 1692 polgári személy halt meg a harcokban vagy merényletekben.

Az USA évente 45 milliárd dollárt költ a háborúra, ennek legnagyobb része az afgán kormány hadseregének fenntartására és kiképzésére megy el. Donald Trump elnök megválasztásakor azt ígérte, hogy kivonja az amerikai csapatokat Afganisztánból, de azóta csak növelte létszámukat. A helyzetet idén tovább rontotta, hogy a Szíriában és Irakban meggyengített Iszlám Állam terrorszervezet is egyre aktívabb Afganisztánban.

Mattis (balról a második) megérkezik Kabulba.Fotó: THOMAS WATKINS/AFP

Mattis látogatásának egyik fő oka lehet, hogy új parancsnok vette át a hadműveletek irányítását, Scott Miller tábornok. A másik, hogy nyár óta folyamatosan szó van arról, hogy a tálibok és az amerikaiak közvetlenül is tárgyalnának egymással. Eddig ez leginkább csak közvetítőkön keresztül ment, és nem sok eredményt hozott. Több találkozót is kihirdettek már, eddig mindegyik elmaradt. (CNN)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.