Rossz ez az év az USA történetének leghosszabb háborújában

háború
2018 szeptember 07., 06:55
comments 43

James Mattis amerikai hadügyminiszter pénteken Afganisztánba érkezett, anélkül, hogy látogatását a sajtónak előre bejelentette volna.

Az USA történetének leghosszabb háborúja zajlik Afganisztánban, már 17 éve tart. Az idei ráadásul eddig kifejezetten rossz év volt. Az amerikaiakkal szövetséges afgán kormány csak az ország területének 56 százalékát ellenőrzi, a többi rész a tálibok, vagy más szervezetek, hadurak kezén van.

Idén a tálib támadások fokozódtak, és jelentősen nőtt a civil halálos áldozatok száma: június 30-ig 1692 polgári személy halt meg a harcokban vagy merényletekben.

Az USA évente 45 milliárd dollárt költ a háborúra, ennek legnagyobb része az afgán kormány hadseregének fenntartására és kiképzésére megy el. Donald Trump elnök megválasztásakor azt ígérte, hogy kivonja az amerikai csapatokat Afganisztánból, de azóta csak növelte létszámukat. A helyzetet idén tovább rontotta, hogy a Szíriában és Irakban meggyengített Iszlám Állam terrorszervezet is egyre aktívabb Afganisztánban.

Mattis (balról a második) megérkezik Kabulba.
photo_camera Mattis (balról a második) megérkezik Kabulba. Fotó: THOMAS WATKINS/AFP

Mattis látogatásának egyik fő oka lehet, hogy új parancsnok vette át a hadműveletek irányítását, Scott Miller tábornok. A másik, hogy nyár óta folyamatosan szó van arról, hogy a tálibok és az amerikaiak közvetlenül is tárgyalnának egymással. Eddig ez leginkább csak közvetítőkön keresztül ment, és nem sok eredményt hozott. Több találkozót is kihirdettek már, eddig mindegyik elmaradt. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.