Rossz ez az év az USA történetének leghosszabb háborújában

James Mattis amerikai hadügyminiszter pénteken Afganisztánba érkezett, anélkül, hogy látogatását a sajtónak előre bejelentette volna.

Az USA történetének leghosszabb háborúja zajlik Afganisztánban, már 17 éve tart. Az idei ráadásul eddig kifejezetten rossz év volt. Az amerikaiakkal szövetséges afgán kormány csak az ország területének 56 százalékát ellenőrzi, a többi rész a tálibok, vagy más szervezetek, hadurak kezén van.

Idén a tálib támadások fokozódtak, és jelentősen nőtt a civil halálos áldozatok száma: június 30-ig 1692 polgári személy halt meg a harcokban vagy merényletekben.

Az USA évente 45 milliárd dollárt költ a háborúra, ennek legnagyobb része az afgán kormány hadseregének fenntartására és kiképzésére megy el. Donald Trump elnök megválasztásakor azt ígérte, hogy kivonja az amerikai csapatokat Afganisztánból, de azóta csak növelte létszámukat. A helyzetet idén tovább rontotta, hogy a Szíriában és Irakban meggyengített Iszlám Állam terrorszervezet is egyre aktívabb Afganisztánban.

Mattis (balról a második) megérkezik Kabulba.Fotó: THOMAS WATKINS/AFP

Mattis látogatásának egyik fő oka lehet, hogy új parancsnok vette át a hadműveletek irányítását, Scott Miller tábornok. A másik, hogy nyár óta folyamatosan szó van arról, hogy a tálibok és az amerikaiak közvetlenül is tárgyalnának egymással. Eddig ez leginkább csak közvetítőkön keresztül ment, és nem sok eredményt hozott. Több találkozót is kihirdettek már, eddig mindegyik elmaradt. (CNN)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.