A Google letiltott egy ellenzéki orosz politikai reklámot

Szeptember 9-én nagyszabású tüntetésekre készül az orosz ellenzék, egészen pontosabban Alelkszander Navalnij mozgalma. 

A tüntetéseket a legtöbb orosz városban szervezik, az ok pedig a nyugdíjkorhatár emelése öt évvel: az orosz gazdaság ugyanis annyira köhög, hogy Vlagyimir Putyin elnök kénytelen volt meghúzni ezt a megszorító lépést, de felmérésekből tudható, hogy rettenetesen népszerűtlen az intézkedés.

Az ellenzéki politikust, Navalnijt a hatalom bevett szokása szerint le is csukta harminc napra, de mielőtt börtönbe ment volna, készített egy videót, amin minden oroszt tüntetni hívott volna. Ezt a videót mozgalma megfuttatta hirdetésben a YouTube-on is.

A Google ezt a YouTube-on futtatott hirdetést tiltotta le, miután az orosz választási iroda levélben fenyegette meg a céget, hogy a reklámmal "beavatkoznak az orosz választásokba". Ugyan nincsenek Oroszországban országos választások, 25 régióban tartanak helyhatósági (kormányzói) választást a 85-ból, ám a Google az egész országban letiltotta a reklámokat.

Az ügyről Navalnij egyik tanácsadója, Leonid Volkov számolt be a Facebookon, cenzúrát kiáltva. Volkov szerint nem ez az első alkalom, hogy az orosz hatóságok hazugsággal próbálják megfélemlíteni a jogi kérdésekben igencsak kockázatkerülő amerikai IT-cégeket, de ez az első alkalom, hogy tökéletesen bejött Moszkva számítása, a Google gondolkodás nélkül meghátrált.

A Google moszkvai irodája egyelőre annyit reagált, hogy minden esetben figyelnek arra, hogy a politikai reklámok megfeleljenek a helyi jogszabályoknak. Navalnijék vitatják, hogy ez ebben az esetben így történt volna. (Reuters)

A felső képen Navalnij látható augusztus 27-én egy moszkvai bíróságon, két nappal letartóztatása után. VASILY MAXIMOV/AFP

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.