Egy finnugor nyelvész Orbán Viktor saját szavain keresztül mutatta be, mi igaz a türk-magyar nyelvrokonságból

Johanna Laakso, egy Helsinkiben született, a bécsi egyetemen kutató finn nyelvész leleplező nyelvészeti infografikában mutatta be, mennyire állja meg a helyét Orbán Viktor miniszterelnök legújabb, nyelvészeti fordulata.

Mint ismeretes Orbán a Kirgizisztánban rendezett Nomád Játékokon találta azt mondani, hogy a magyar nyelv a türk nyelvvel, nyelvekkel áll rokonságban. A kormányfő valószínűleg tisztában van azzal, hogy ez nem igaz, hiszen ő sem vitatta ezt a tudományos tényt korábban, de 2013 óta a populizmus hajóját messzire sodorta a szél. Számos türk eredetű szó van a magyar nyelvben, de ez nem jelent még rokonságot.

Laakso Orbán mondatát elemezte nyelvtörténészi szemmel. A szavakat és ragokat aszerint színezte be, hogy - a tudomány mai állása szerint - mit tudunk az egyes szavak, grammatikai elemek etimológiájára, eredetéről:

Néhány unortodox etimológia vitatható, mégis megpróbáltam kedvességből elfogadni a "bél" türk etimológiáját (az inessivus végződésnél látható). Ugyancsak elhagytam néhány elavultnak tekinthető etimológiát (-ság/-szág ~ finn: henki, rokon ~ finn: rakas), amely még is előfordul a szakirodalomban. De, gondolom, érthető, mire akartam kilyukadni.Fotó: Facebook/Johanna Laakso

Mint látható, a szöveg nagy része zöld, azaz finnugor eredetre utal, amiben nyilván az is benne van, hogy az idézett mondat alapszavakból áll, azaz olyan kifejezésekből, amik egy nyelvben a legkorábban megjelennek - népnév, létige, a legalapvetőbb igék. Így is találni benne iráni és szláv jövevényszót, illetve két türk eredetű kifejezést, amiből egyik maga a türk nép neve.

Laakso egyébként nagyvonalú volt: a rokonságban szónál türk eredetűnek tekintette a -ba, -be ragot. Mint alább egy kommentben írja, ez a türk eredetű 'bél' szó volt valamikor, ám ahogy ragként beépült a magyar nyelvbe (-ba, -be), a finnugor nyelvtannak megfelelően alakult tovább, és lett belőle innesivus (-ban, -ben).

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.