Egy finnugor nyelvész Orbán Viktor saját szavain keresztül mutatta be, mi igaz a türk-magyar nyelvrokonságból

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Johanna Laakso, egy Helsinkiben született, a bécsi egyetemen kutató finn nyelvész leleplező nyelvészeti infografikában mutatta be, mennyire állja meg a helyét Orbán Viktor miniszterelnök legújabb, nyelvészeti fordulata.

Mint ismeretes Orbán a Kirgizisztánban rendezett Nomád Játékokon találta azt mondani, hogy a magyar nyelv a türk nyelvvel, nyelvekkel áll rokonságban. A kormányfő valószínűleg tisztában van azzal, hogy ez nem igaz, hiszen ő sem vitatta ezt a tudományos tényt korábban, de 2013 óta a populizmus hajóját messzire sodorta a szél. Számos türk eredetű szó van a magyar nyelvben, de ez nem jelent még rokonságot.

Laakso Orbán mondatát elemezte nyelvtörténészi szemmel. A szavakat és ragokat aszerint színezte be, hogy - a tudomány mai állása szerint - mit tudunk az egyes szavak, grammatikai elemek etimológiájára, eredetéről:

Néhány unortodox etimológia vitatható, mégis megpróbáltam kedvességből elfogadni a "bél" türk etimológiáját (az inessivus végződésnél látható). Ugyancsak elhagytam néhány elavultnak tekinthető etimológiát (-ság/-szág ~ finn: henki, rokon ~ finn: rakas), amely még is előfordul a szakirodalomban. De, gondolom, érthető, mire akartam kilyukadni.Fotó: Facebook/Johanna Laakso

Mint látható, a szöveg nagy része zöld, azaz finnugor eredetre utal, amiben nyilván az is benne van, hogy az idézett mondat alapszavakból áll, azaz olyan kifejezésekből, amik egy nyelvben a legkorábban megjelennek - népnév, létige, a legalapvetőbb igék. Így is találni benne iráni és szláv jövevényszót, illetve két türk eredetű kifejezést, amiből egyik maga a türk nép neve.

Laakso egyébként nagyvonalú volt: a rokonságban szónál türk eredetűnek tekintette a -ba, -be ragot. Mint alább egy kommentben írja, ez a türk eredetű 'bél' szó volt valamikor, ám ahogy ragként beépült a magyar nyelvbe (-ba, -be), a finnugor nyelvtannak megfelelően alakult tovább, és lett belőle innesivus (-ban, -ben).

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.