Három magyar püspök és egy főapát támogatja Ferenc pápát abban, hogy új egyházi kultúrát kell létrehozni

vallás
2018 szeptember 08., 06:02
comments 114

Ferenc pápa augusztus közepén írt levelet a világ katolikusainak, arról, hogy hogyan lehetne megelőzni, hogy olyan visszaélések történjenek az egyház környékén, mint amilyenekre a múltban bőven akadt példa.

Majd, mint a SZEMLélek blog beszámol róla, augusztus 25-én írországi látogatása során nyolc olyan áldozattal találkozott, akik zaklatást szenvedtek el. A velük való beszélgetés után másnap, a Családok Világtalálkozójának zárómiséjéhez kapcsolódóan nyilvánosan bocsánatot kért az elkövetett gaztettekért és megnevezve a megtörtént visszaélések számos formáját.

Erre válaszul a katolikus blog közzétett egy nyilatkozatot, melyhez eddig Varga László kaposvári megyéspüspök, Bíró László tábori püspök, Beer Miklós váci megyéspüspök és Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát csatlakozott. A szöveg így szól:

„Támogatjuk Ferenc pápa egyházfői szolgálatát, amellyel előmozdítja az egyház megújulását, a visszaélések megszüntetését, a sebek begyógyítását. Köszönjük, hogy világos útmutatásával meghívott bennünket egy új egyházi kultúra kialakítására, amely által még jobban odafigyelhetünk egymásra, egy családként hordozhatjuk, segíthetjük testvéreinket! Hálásak vagyunk azért, hogy a nyilvánosság előtti bocsánatkérésével példát adott számunkra alázatból, együttérzésből, emberségből.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.