469 éves hagyománnyal szakítva, vélt mellőzöttsége miatt szétszóratta a hamvait a dán királynő férje

Végakaratának megfelelően részben a tengerbe szórták, részben egy királyi kastély parkjában helyezték el Henrik hercegnek, Margit dán királynő februárban elhunyt férjének hamvait.

II. Margit és Henrik hercegFotó: Wikipedia

Az uralkodó francia származású férje tavaly egy 469 éves hagyománnyal szakítva, vélt mellőzöttségére hivatkozva bejelentette, hogy a halála után nem kíván a roskildei katedrális királyi kriptájában nyugodni, ahová majd feleségét, a királynőt is temetik.

Az uralkodóház szombati közleménye szerint a 83 éves herceg hamvainak felét dán felségvizeken szórták szét, másik felét pedig urnában helyezték el a fredensborgi királyi kastély magánparkjában. A királyi család tagjai mindkét zártkörű eseményen jelen voltak – közölték.

Henrik 1967-ben házasodott össze Margit hercegnővel, aki 1972-ben foglalta el a dán királyi trónt. Henrik, aki herceg maradt, sokszor jelezte, hogy nem elégedett a helyzetével, és bírálta Margitot, mert nem ismerte el őt egyenrangú uralkodótársként.

Ahogy a legtöbb monarchiában, Dániában is királyné lesz a hercegnőből, ha férje trónra lép, de a hercegből nem lesz király, ha felesége kerül a trónra. (MTI)