469 éves hagyománnyal szakítva, vélt mellőzöttsége miatt szétszóratta a hamvait a dán királynő férje

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Végakaratának megfelelően részben a tengerbe szórták, részben egy királyi kastély parkjában helyezték el Henrik hercegnek, Margit dán királynő februárban elhunyt férjének hamvait.

II. Margit és Henrik hercegFotó: Wikipedia

Az uralkodó francia származású férje tavaly egy 469 éves hagyománnyal szakítva, vélt mellőzöttségére hivatkozva bejelentette, hogy a halála után nem kíván a roskildei katedrális királyi kriptájában nyugodni, ahová majd feleségét, a királynőt is temetik.

Az uralkodóház szombati közleménye szerint a 83 éves herceg hamvainak felét dán felségvizeken szórták szét, másik felét pedig urnában helyezték el a fredensborgi királyi kastély magánparkjában. A királyi család tagjai mindkét zártkörű eseményen jelen voltak – közölték.

Henrik 1967-ben házasodott össze Margit hercegnővel, aki 1972-ben foglalta el a dán királyi trónt. Henrik, aki herceg maradt, sokszor jelezte, hogy nem elégedett a helyzetével, és bírálta Margitot, mert nem ismerte el őt egyenrangú uralkodótársként.

Ahogy a legtöbb monarchiában, Dániában is királyné lesz a hercegnőből, ha férje trónra lép, de a hercegből nem lesz király, ha felesége kerül a trónra. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.