Isten parancsára cselekedtem – vallotta a férfi, aki megkéselte a brazil elnökjelöltet

Jair Bolsonaro hívei gyártyát gyújtanak a kórház előttFotó: MIGUEL SCHINCARIOL/AFP

Jair Bolsonaro brazil elnökjelölt merénylője rendőrségi vallomásában azt állította, hogy Isten parancsára cselekedett - adta hírül vasárnap az AP.  

A szélsőjobboldali Bolsonarót csütörtökön sebesítette meg életveszélyesen késdöféssel támadója, Adelio Bispo de Oliveira. A politikus életét sikerült megmenteni, mostanra állapota kielégítő, de az október 7-re kiírt elnök- és parlamenti választás első fordulójáig már nem fog tudni kampányolni.

A késszúrás pillanataFotó: RAYSA LEITE/AFP

Merénylőjét szombaton átvitték a Campo Grande szövetségi börtönbe, ahol elkülönítve őrzik. Ügyvédje szerint nem tagja semmilyen mozgalomnak, egyedül cselekedett, politikai és vallási okokból lépett fel Bolsanaro előítéletes politizálása ellen. 

Családtagjai és ismerősei közül többen utaltak rá, hogy mentális problémákkal küzd.

A támadásról videó is készült:

A 63 éves Bolsonarót a brazil Trumpnak is szokás nevezni, mivel hasonló ügyekkel, például a fegyvertartás szabályainak enyhítésével és az abortusz erőteljes tiltásával kampányol. De igazán nagy botrányokat azzal váltott ki, hogy a homoszexuálisokat pedofiloknak nevezte, illetve egy politikusnőről azt mondta, túl ronda ahhoz, hogy megerőszakolják. 

Elemzők szerint az első fordulót akár meg is nyerheti, de a második fordulóban már kevés esélye lesz a győzelemre.

A brazil szövetségi rendőrség szombaton közölte, hogy emelik az elnöki posztért induló tucatnyi jelölt biztonságára vigyázók számát. (Bloomberg, MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.