A Néppárt vezetője kompromisszumkészséget vár Orbántól

Manfred Weber szerint az Európai Néppárt (EPP) azt várja, hogy Orbán Viktor kompromisszumkészséget mutasson a Sargentini-jelentés vitájában. Az EPP európai parlamenti frakciójának vezetője, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyettese - és az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa - ezt a Le Monde-nak adott interjúban mondta.

„Azt várjuk Orbán Viktortól, hogy lépést tesz ezen a héten az európai partnerei irányába és kompromisszumkészséget mutat. Ha ezt nem teszi meg, nagyon nehéz vitákra számítok az EPP-n belül” - mondta a frakcióvezető, aki szerint a Magyarországgal folytatott vitában az EPP célja az európai egység megőrzése, ezért kész hidakat építeni, de ennek feltételei az európai értékek, és azok „nem képezhetik alku tárgyát”.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét az Országházban (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Weber szerint a 7. cikk szerinti előterjesztés „radikális döntés, ez az első alkalom, hogy a strasbourgi parlament ilyen kezdeményezést tett”.

„Nem tudom megmondani előre a frakcióm eredményét (...). Még nem tudom, Orbán Viktor mit fog mondani. Előbb hallgassuk meg!” 

- hangsúlyozta a német politikus, aki emlékeztetett, hogy a polgári szabadságjogok parlamenti bizottságának előkészítő munkája során már volt egy szavazás, amelyen a néppárti képviselők fele megszavazta a 7. cikk alkalmazását. Azt is elmondta, hogy a magyarországi helyzet már éles bírálatokat vált ki az EPP-n belül.

A jövő

Weber az Európai Unió jövője szempontjából történelmi és döntő pillanatnak nevezte a májusi európai parlamenti választásokat. Legfőbb prioritásként az EU-n belüli demokráciát, egységet és ambiciózus megközelítést jelölte meg, amelyek véleménye szerint nem valósíthatók meg „stabil Európa-párti többség nélkül a következő választásokon”. 

„Emiatt érzem magam nagyon közel a szociáldemokrata és liberális barátaimhoz, mi vagyunk az a három politikai formáció, amelyek az unió jövőjének letéteményesei” - fogalmazott a frakcióvezető, aki „elkötelezte magát arra, hogy ezen választási időszakban egyetlen szélsőjobboldali erő sem juthat fontos poszthoz”.

„Ezek az emberek ellenségek, semmilyen szerepet nem kaphatnak az uniós intézményekben. Harcolni fogunk ellenük az európai választások kampányában” - mondta Manfred Weber. (MTI)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.