Az amerikai nagykövet a CEU-ról beszélgetett Orbánnal

POLITIKA
2018 szeptember 10., 20:32
comments 142

Az amerikai nagykövetség közlése szerint szeptember 10-én az esti órákban David Cornstein nagykövet találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

„Megvitatták az országaink vezetői közötti együttműködés és kölcsönös bizalom erősítésének fontosságát. A nagykövet hangsúlyozta az országaink között fennálló érdekközösséget egy sor kérdésben, beleértve

  • a biztonsági együttműködést,
  • az Ukrajna elleni orosz agressziót,
  • az energiabiztonságot
  • és a Közép-Európai Egyetemet (CEU-t).

A találkozó fontos lépés volt a bizalom és a kommunikáció helyreállításában, és lerakja az alapját a további magas szintű kommunikációknak az országainkat érintő sok fontos ügyet illetően” - áll a rövid közleményben.

link Forrás

Cornstein az érdekközösséget hangsúlyozta a diplomatikus megfogalmazás szerint, de ezek vitás kérdések:

  • a magyar kormányt sok bírálat érte Amerikából is a túl szoros orosz kapcsolatai miatt;
  • az Ukrajna megszállása miatti, Oroszország elleni szankciókat Orbán egyre nyíltabban fúrja, egyben akadályozza Ukrajna NATO-integrációját;
  • a paksi bővítés is forró téma;
  • a CEU mellett pedig az amerikai diplomácia eddig is határozottan kiállt.

Cornstein többször kifejtette, hogy nem fogja nyilvánosan bírálni a kormányt. „Nem változtak meg az értékeink, még mindig fontosnak tartjuk a jogállamot, a sajtó- és szólásszabadságot. De okosabban kell beszélnünk a szövetségeseinkkel, amikor nézeteltéréseink vannak, tisztelettel és barátsággal kell közelednünk feléjük” - mondta a Bloombergnek az új amerikai nagykövet, akit már Trump nevezett ki, és ezért a kormány nagy várakozással tekint a közös munkára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.