Az amerikai nagykövet a CEU-ról beszélgetett Orbánnal

2018 szeptember 10., hétfő 20:32
145

Az amerikai nagykövetség közlése szerint szeptember 10-én az esti órákban David Cornstein nagykövet találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. 

„Megvitatták az országaink vezetői közötti együttműködés és kölcsönös bizalom erősítésének fontosságát. A nagykövet hangsúlyozta az országaink között fennálló érdekközösséget egy sor kérdésben, beleértve 

 • a biztonsági együttműködést, 
 • az Ukrajna elleni orosz agressziót, 
 • az energiabiztonságot
 • és a Közép-Európai Egyetemet (CEU-t).

A találkozó fontos lépés volt a bizalom és a kommunikáció helyreállításában, és lerakja az alapját a további magas szintű kommunikációknak az országainkat érintő sok fontos ügyet illetően” - áll a rövid közleményben.

Cornstein az érdekközösséget hangsúlyozta a diplomatikus megfogalmazás szerint, de ezek vitás kérdések: 

 • a magyar kormányt sok bírálat érte Amerikából is a túl szoros orosz kapcsolatai miatt;
 • az Ukrajna megszállása miatti, Oroszország elleni szankciókat Orbán egyre nyíltabban fúrja, egyben akadályozza Ukrajna NATO-integrációját;
 • a paksi bővítés is forró téma;
 • a CEU mellett pedig az amerikai diplomácia eddig is határozottan kiállt.

Cornstein többször kifejtette, hogy nem fogja nyilvánosan bírálni a kormányt. „Nem változtak meg az értékeink, még mindig fontosnak tartjuk a jogállamot, a sajtó- és szólásszabadságot. De okosabban kell beszélnünk a szövetségeseinkkel, amikor nézeteltéréseink vannak, tisztelettel és barátsággal kell közelednünk feléjük” - mondta a Bloombergnek az új amerikai nagykövet, akit már Trump nevezett ki, és ezért a kormány nagy várakozással tekint a közös munkára.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt