Orbán a Néppártban akar maradni, de szerinte a Fideszt ki akarják zárni

POLITIKA
2018 szeptember 11., 17:36
comments 353

Erős kijelentéseket is tett a magyar miniszterelnök az Európai Parlament strasbourgi ülését követő sajtótájékoztatóján. 

A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) lojális tagja, ott is akarunk maradni, és azért dolgozunk, hogy meg tudjuk reformálni az EPP-t - mondta Orbán, de közben nem éppen kedvező hangnemben beszélt a pártcsaládról, amely szerinte bajban van: az elmúlt években 

„elvesztettük a karakterünket, elhagytuk az alapító atyáknak a tanításait, egy olyan európai pártcsalád lettünk, amelynek nincs karaktere, nincs saját akarata, állandóan óvatos és méricskél, és gyakorlatilag úgy ugrálunk, ahogy a szocialisták meg a liberálisok fütyülnek”,

és egyetlen céljuk van, hogy „jaj, csak meg ne vádoljanak bennünket az európai sajtóban vagy éppen az európai fórumokon”.

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament vitája után Strasbourgban
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament vitája után Strasbourgban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Orbán azt is kijelentette, hogy

a döntés megszületett, holnap kétharmaddal megszavazzák a Sargentini-jelentést, aztán megpróbálják kizárni a Fideszt a Néppártból, vagy legalább felfüggeszteni a tagságát.

Arra utalt, hogy ezt Merkelék döntötték el: „megjött az utasítás Berlinből”.

link Forrás

Ez Orbán szerint ez nem azért van, mert a jobboldali-kereszténydemokrata pártcsaládban rossz szemmel nézik a magyar demokrácia leépítését, hanem mert a Néppárt koalícióra akar lépni a szocialistákkal és a liberálisokkal, hogy együtt engedjék be a bevándorlókat. Ezt a tervet akarja megakadályozni.

A Sargentini-jelentésről szóló EP-vitát amúgy abszurdnak minősítette Orbán Viktor, az Európai Parlamentet pedig lekommunistázta. Ezután elindult a Néppárt frakcióülésére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.