Orbán a Néppártban akar maradni, de szerinte a Fideszt ki akarják zárni

POLITIKA
2018 szeptember 11., 17:36
comments 362

Erős kijelentéseket is tett a magyar miniszterelnök az Európai Parlament strasbourgi ülését követő sajtótájékoztatóján. 

A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) lojális tagja, ott is akarunk maradni, és azért dolgozunk, hogy meg tudjuk reformálni az EPP-t - mondta Orbán, de közben nem éppen kedvező hangnemben beszélt a pártcsaládról, amely szerinte bajban van: az elmúlt években 

„elvesztettük a karakterünket, elhagytuk az alapító atyáknak a tanításait, egy olyan európai pártcsalád lettünk, amelynek nincs karaktere, nincs saját akarata, állandóan óvatos és méricskél, és gyakorlatilag úgy ugrálunk, ahogy a szocialisták meg a liberálisok fütyülnek”,

és egyetlen céljuk van, hogy „jaj, csak meg ne vádoljanak bennünket az európai sajtóban vagy éppen az európai fórumokon”.

photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament vitája után Strasbourgban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Orbán azt is kijelentette, hogy

a döntés megszületett, holnap kétharmaddal megszavazzák a Sargentini-jelentést, aztán megpróbálják kizárni a Fideszt a Néppártból, vagy legalább felfüggeszteni a tagságát.

Arra utalt, hogy ezt Merkelék döntötték el: „megjött az utasítás Berlinből”.

Ez Orbán szerint ez nem azért van, mert a jobboldali-kereszténydemokrata pártcsaládban rossz szemmel nézik a magyar demokrácia leépítését, hanem mert a Néppárt koalícióra akar lépni a szocialistákkal és a liberálisokkal, hogy együtt engedjék be a bevándorlókat. Ezt a tervet akarja megakadályozni.

A Sargentini-jelentésről szóló EP-vitát amúgy abszurdnak minősítette Orbán Viktor, az Európai Parlamentet pedig lekommunistázta. Ezután elindult a Néppárt frakcióülésére.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt