A bebörtönzött Lula elállt az elnökjelöltségtől Brazíliában

külföld
2018 szeptember 12., 06:03
comments 15

Levélben jelentette be curitibai börtöne előtt virrasztó híveinek Luiz Inácio Lula da Silva, Brazília korrupció miatt 12 év börtönre ítélt egykori elnöke, hogy nem indul az októberi elnökválasztáson. Lula kérvényét, hogy elítélt bűnözőként is indulhasson, a múlt héten utasította el a legfelsőbb bíróság.

"Több millió Lula vagyunk, a mai naptól pedig Fernando Haddad lesz több millió brazil Lulája" - jelentette ki, utalva rá, hogy helyette pártja, a Munkáspárt alelnök-jelöltje indulhat elnökjelöltként.

Lula 2003-2010 között volt Brazília elnöke, április óta ül börtönben, miután a bíróság bizonyítottnak találta, hogy 1,1 millió dollár kenőpénzt kapott a Petrobras állami olajipari vállalattól, abból újította fel lakását Guarujában.

A közelmúltban készült közvélemény-kutatások szerint Brazíliában az ítélet ellenére Lula volt messze a legnépszerűbb elnökjelölt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.