A Kútvölgyin ablakokat sem tudtak cserélni annyi idő alatt, amíg simán ledózerolták és felépítették Orbán kedvenc csapatának stadionját

Egészségügy
2018 szeptember 12., 17:50
comments 193

Három év sok mindenre nem elég, de ennyi idő alatt csodákat is lehet tenni. Kórház ablakcseréjére és homlokzatának felújítására kevés. A Kútvölgyi Kórházon 2015-ben kezdték a munkákat, most így néz ki:

Egy stadion teljes elbontására és egy vadonat új felépítésére bőven elég. Mint azt a székesfehérvári példa bizonyítja:

photo_camera Fotó: szekesfehervar.hu

2015 szeptemberében jelentette be a Semmelweis Egyetem, hogy megkezdődtek a munkák a Kútvölgyi klinikai tömbjén. 2014-ben nyertek uniós támogatást több épület energetikai korszerűsítésére, ennek részeként állványozták fel az egykori pártállam egykori kiemelt kórházát. Ekkor a Videoton régi stadionja még állt, meccseket rendeztek benne. 

photo_camera 2015 szeptember. A Kútvölgyi már felállványozva, Székesfehérváron a régi stadionban meccseket játszanak. Fotó: SOTE/vidi.hu

A Kútvölgyi Klinikai Tömb fejlesztése (ablakcserék és a homlokzat teljes megújítása) 1,7 milliárd forintos projekt. A munkákat úgy tervezték, hogy az épületeket nem ürítik ki, a gyógyítás üzemel tovább. 

Egy hónappal később újabb örömhírt jelentettek be. A SOTE nyert még 3 milliárd forintos uniós támogatást energetikai korszerűsítésre, még több épületet lehet felújítani. Ekkor úgy tippelték, hogy 2016-ban végeznek is a Kútvölgyi felújításával. 

Közben Székesfehérváron 2015 végén elbúcsúztak a régi stadiontól, 2017-re ígérték az új, 14 ezer férőhelyes arénát. A Videoton stadionjának a bontását meg is kezdték 2015 decemberében.

link Forrás

A Kútvölgyi felújítása nem készült el 2016-ra, az állványok maradtak. 

photo_camera A Kútvölgyi műholdról, 2016-ban. Fotó: googlemaps

Fehérváron is problémák jelentkeztek a stadionnal. 2016 novemberében kiderült, hogy a verseny hiánya nem kedvez a költségeknek, a bontás utáni építését a tervezetnél jóval drágábban vállalja a közbeszerzési pályázatra jelentkező egy szem kivitelező, a Strabag. A kormány 13 milliárdot különített el a stadionra, a Strabag 18 milliárdos ajánlatot adott be. Végül egyszerűsítettek a terveken, de így is volt egy 3 milliárdos lyuk, amit gavallér módon kifizetett még pluszban a kormány

az Országvédelmi Alapból. 

Közben a Kútvölgyi 1,7 milliárdos tervezett korszerűsítésére új közbeszerzést írtak ki. Ezt megtámadta az épületen addig kivitelezőként dolgozó Épkar és a West-Hungária Bau konzoricuma. Azt vitatták, hogy az általuk korábban beépített ablakokat az új közbeszerzési eljárásban kibontatná a megrendelő. Kiderült, hogy a megrendelő kötbérre és kártérítésre tart igényt a késedelmes kivitelezés miatt, ezt a kivitelező vitatta, per kezdődött. A munkák álltak. 

Miután a kormány még mélyebbre nyúlt a zsebébe, a Videoton új stadionjának építési munkálatai megkezdődtek.

link Forrás

A félkészen hagyott Kútvölgyi közben feltűnt a jobbikos Sneider Tamásnak, aki rákérdezett arra, hogy miért maradt félbe a Kútvölgyi felújítása, igaz-e, hogy lelépett a kivitelező, és a nyílászárók alatt még a tél első felében is befújt a szél, az épület külső oldalán a szigetelés nincs befejezve. Válaszában Fónagy János azt írta, hogy van ugyan egy jogvita, de „az nem befolyásolja a projekt ütemezett lebonyolítását”, a befejezésre már kiírták a közbeszerzést, így tartható „a projekt fizikai befejezésének határideje”, ami 2018. február 28.

Eközben Fehérváron gőzerővel folyt a munka.

link Forrás

Fónagy államtitkár a kórház felújításáról azt írta, hogy a kérdésben „felsorolt műszaki problémákat (építési törmelék elszállítása, nyílászárók cseréjének szakszerű befejezése, hőszigetelési munkák teljesítése, elektromos hálózatot is érintő munkák teljesítése) kezeli majd. A projekt a motoros árnyékolók cseréjét, a jelenlegi, egyedi hűtési rendszernek több új VRV rendszerre történő kiváltását, valamint az ezekhez kapcsolódó kisebb hálózat-fejlesztési munkákat célozza. ”

Csakhogy az államtitkár válaszának egyik oszlopa azonnal kiesett. A Fónagy által említett, 2016 decemberben kiírt mindent helyrehozó közbeszerzést ugyanis a válasz idején, 2017 márciusban eredménytelenné nyilvánították, mert nem jelentkezett senki a Kútvölgyi korszerűsítési munkáira. Gyorsan, még abban a hónapban kiírtak egy újabb közbeszerzést, de annyira siettek, hogy májusban módosították is a kiírást. Kikerült a projektből az ekkor már csontra bontott hétemeletes kórházépület, maradt a csontra bontott négyemeletes rendelő. 

Júliusban az új közbeszerzést is eredménytelennek nyilvánították. Ezúttal azért, mert már érkeztek ugyan ajánlatok, de azokat kivétel nélkül érvénytelennek minősítették.  

Eközben Fehérváron már kinőtt a földből a stadion váza.

link Forrás

Pedig Fehérváron sem ment minden simán. Eredetileg meghagyták volna a főlelátót, amit alig tíz éve építettek, csakhogy 2017 augusztusban Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármester közölte, hogy „senki sem számított arra, hogy használhatatlan műszaki és statikai állapotban van” a nézőtér átörökítésre kiszemelt része, ezért azt is le kellett bontani. A tervezett átadás így elcsúszott a már eleve elcsúsztatott 2018 januári határidő helyett 2018 nyarára. És újabb 900 millió forinttal drágult a stadion. 

2017 novemberben már megérkeztek az új székek a fehérvári stadionba. 

link Forrás

A Kútvölgyinél ekkor már állvány sem volt, mert az lebontotta a korábbi kivitelező, a kórház ott maradt csupaszon, külső burkolat és szigetelés nélkül, a csupasz téglákkal.  És eljött 2018 február, a kútvölgyis projekt „fizikai befejezésének határideje”. Fizikailag semmi nem lett befejezve. A stadion viszont már egészen jól állt. 

link Forrás

Az RTL áprilisban járt a kórháznál, ezt találták:

photo_camera Fotó: rtlklub

A sokadik kútvölgyis közbeszerzést is eredménytelennek nyilvánították 2018 márciusban. Azért mert már volt egy érvényes ajánlat, de csak egy. Nettó egymilliárdos.

A kórház most így néz ki. 

A székesfehárvári stadion pedig így.

photo_camera Fotó: szekesfehervar.hu
photo_camera Fotó: szekesfehervar.hu

Nagy hajrá volt, de azért még nem lefutott a meccs. Mert a székesfehérvári önkormányzat nem fogadta el a Sóstói Stadion kivitelezőjének készre jelentését, és a hiányosságok pótlására és a beruházás mielőbbi befejezésére szólította fel a Strabagot. Remélik, hogy ősszel már birtokba vehetik. Gyerünk, Kútvölgyi, innen szép nyerni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.