Kocsis Máté úgy érzékelte a keddi EP-vita után, hogy egyre kevesebb európai bírálja Magyarországot

Több 444 videó?
Szeretném

Kocsis Máté szerint "csökken" Magyarország európai bírálóinak száma, a szövetségeseinek a száma pedig nő. A Fidesz frakcióvezetője mindezt az Európai Parlament keddi vitája után jelentette ki. A vitában a Fidesz európai pártcsoportja, a Néppárt tagjai is szinte kivétel nélkül a hetes cikkely szerinti, akár Magyarország szavazati jogának felfüggesztésével járó eljárás megindítását támogatták Magyarországgal szemben a jogállam rendszerszintű leépítése és a szabadságjogok korlátozása miatt.

A helyzetre jellemző, hogy a keddi vita után már Orbán Viktor is arról beszélt, hogy az EP valószínűleg a szükséges kétharmados többséggel fogja elfogadni Judith Sargentini zöldpárti képviselő jelentését, amelyben a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását javasolta.

Ehhez képest Kocsis szerint a helyzet pont ellentétes azzal, ami mindebből következik. Igaz, szerinte Sargentini jelentése, amit a néppárti képviselők mellett az Európai Bizottság képviselői, illetve az Európai Tanács nevében felszólaló, a soros elnökséget betöltő Ausztria belügyminisztere is tényszerűnek és megalapozottnak nevezett, "koncepciós" vádirat, amely "oly mértékben hemzseg a valótlanságoktól, hogy alig akad benne olyan, amit egyáltalán vitaalapnak lehet tekinteni".

Kocsis a pártkommunikáció irányvonalához hűen arról beszélt, hogy az eljárás "nyilvánvaló politikai bosszú" azért, mert "a magyarok szembementek a bevándorlás ügyében a Soros-birodalommal". Mi több, szerinte "a Soros György szervezetei által támogatott politikusok [...] eladták a földrész biztonságát és kockára tették sok európai életét". Sargentinit strómannak nevezte, az ellenzékről pedig azt mondta, hogy szemben a magyar érdekeket Brüsszelben képviselő kormánnyal azok a brüsszeli érdekeket képviselik Magyarországon. (Via MTI)