A néppárti képviselők is Orbán ellen fordultak

eu
2018 szeptember 11., 13:20
comments 1204
  • Kedd délután az Európai Parlamentben arról vitatkoztak, hogy Magyarországon az EU alapértékeit súlyosan megsérti-e a kormány, és ezek az értékek egyértelmű veszélyben vannak-e ezért.
  • Az EP felkérésére Judith Sargentini holland képviselő írt erről egy jelentést, aminek az a következtetése, hogy ezek a veszélyek valósak, és ezért a parlamentnek javasolnia kellene, hogy élesedjen az EU alapszerződésének hetes cikkelye szerinti eljárás. Legsúlyosabb esetben az eljárás végén a magyar kormány elvesztheti a szavazati jogát az EU-ban.
  • Az eljárásról és a jelentés előzményeiről itt írtunk részletesen.
  • Kedden a képviselők vitáztak a jelentésről, szerda délután pedig szavaznak róla. Kétharmados többség kell ahhoz, hogy az EP élesítse a hetes cikkelyt Magyarországgal szemben. 
  • A vitában Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felszólalt, azt mondta, hogy itt Magyarországot és a magyar népet támadják.
  • A legtöbb felszólaló azt mondta, hogy megszavazzák a hetes cikkely élesítését, Orbán mellett leginkább a szélsőjobboldali pártok és a fideszesek álltak ki.

A vita legfontosabb hozzászólásai időrendben:

Judith Sargentini: Magyarország nem tartja be alapszerződésben vállalt kötelességeit

"Ma arról vitázunk, hogy a jogállamiság, az alapjogok hogy állnak Magyarországon" - kezdte vitaindítóját a parlament zöldpárti jelentéstevője, Judith Sargentini. Az unió alapja az emberi méltóság tisztelete, a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok tisztelete, ezek minden tagállam értékei, mondta ezután az EU alapszerződését felidézve. Annak aláírásával a tagállamok kötelezettségként vállaltak ezek védelmére. "Vajon minden tagállam megfelel ezeknek a kötelezettségeknek? Attól tartok, nem" - mondta ezután, majd sorolni kezdte kritikáit a magyar kormánnyal szemben:
korlátozták a sajtószabadságot, a vallásszabadságot, ellehetetlenítették a civil szervezetek működését.

Megjegyzése szerint sokszor EU-s forrásokból gazdálkodnak azok az intézmények, amelyek korlátozzák a civil szervezetek működését. "Sajnos semmi sem javult július óta, amikor szavaztunk erről a jelentésről" - mondta. Sőt, még romlott is, tette hozzá, felidézve a civil szervezetekre kivetett különadót.
"Különös csalódást kelt, hogy a tagállamok szemet hunynak a jogállam strukturált leépítése felett" - mondta. Sargentini szerint az EP feladata az alapszerződés betartatása, épp ezért szükséges a 7-es cikkely élesítése. "Kollégák, eljött az idő, hogy fontos döntéseket hozzunk. Megengedhető-e, hogy egy kormány megsértse az alapszerződést" - zárta felszólalását.

Ingeborg Gräßle az EP költségvetési bizottságának elnöke, a német CDU politikusa beszél. Ő vezette azt a delegációt, amely megtekintette a felcsúti kisvasutat is, kiváltva ezzel a magyar kormány haragját.   

Azzal is kezdte, hogy kétszer járt Magyarországon, és szerinte romlott az EU-s pénzek kezelésének színvonala, a pályázatok közül túl sok esetében egyetlen induló van a közbeszerzések esetében, sérül az esélyegyenlőség, sok az összeférhetetlenség. Az EU-s pénzekkel nem tud jól elszámolni Magyarország, ezért a bizottság támogatja, egyanhangúlag, ellenszavazat nélkül a hetes cikkely élesítését.

Petra Kammerevert: Magyarország korlátozza a kutatás szabadságát

"A kutatás szabadsága, a véleményszabadság, a civil szervezetek helyzete rosszul áll Magyarországon" - mondta Petra Kammerevert, az EP Kulturális Bizottságának elnöke, majd a CEU esetét emelte ki, amiből levezette, hogy a kormány a kutatás és az oktatás szabadságának korlátozása mellett az egyetemek autonómiáját támadja. Emellett kiüresítik a sajtószabadságot. A Kulturális Bizottság ezért támogatja a 7-es cikkely élesítését.

Maite Pagazaurtundúa Ruiz, az alkotmányügyi bizottság spanyol elnöke a Velencei Bizottság és az EBESZ korábbi kritikáit idézte, amelyek a magyar jogállamiság sérülését állapították meg az utóbbi években. Egyetért a hetes cikkely élesítésével.  

Maria Noichl: Egy erős férfi egyenjogúként kezeli a nőket

"Orbán úr, mi, európai nők nagyon odafigyelünk és áttekintünk a határokon, és látjuk önt. Sokan azt mondják, hogy ön demokratikus, mi ezzel nem értünk egyet. Egy demokratikus miniszterelnök védi a nőket, ön ezt nem teszi meg" - mondta Maria Noichl, a nőjogi bizottság német szociáldemokrata elnöke. Szerinte egy erős férfi egyenjogú partnerként kezeli a nőket.

Karoline Edtstadler, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő osztrák kormány belügyi államtitkára azzal kezdte, hogy nem lehet kompromisszumot kötni, ha az EU alapvető értékeiről van szó. Októberben a tanács várakozása szerint foglalkozik majd a magyar helyzettel - ezzel arra utal, hogy szerinte át fog menni a hetes cikkely élesítése a holnapi szavazáson. Azt mondta, figyelemmel hallgatja majd, mit mond hamarosan Orbán Viktor.

Frans Timmermans: Nem leszünk kíméletesek

"Az EU nem létezhet jogállamiság és az alapjogok tisztelete nélkül" - mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. "A Bizottság sajnos egyetért azokkal az aggályokkal, amiket a jelentés fogalmaz meg az alapjogok, a civilek, a romák helyzetével kapcsolatban" - mondta, hozzátéve, hogy a magyar kormány a civil szervezetek támadásával a demokrácia szövetét gyengíti. Külön kiemelte a civil szervezetekre kivetett különadót, amit vizsgálni is kell, hogy megfelel-e az EU-jognak.

Emellett a menedékkérelmek elbírálásával kapcsolatban is a bírósághoz fordultak. "A menedékkérőket élelemmel is el kell látni" - figyelmeztetett. Kiemelte még a korrupciót, amely miatt a bizottság pénzügyi korrekciót is alkalmazott, illetve az OLAF is vizsgálatot indított. Timmermans hivatkozott a legutóbbi országjelentésre is, amely szerint a bíróságok függetlenségének biztosításával is van még teendője a magyar kormánynak. Hivatkozott arra is, hogy Lengyelországgal szemben az igazságszolgáltatás függetlenségének sérülése miatt maga a Bizottság indította el a 7-es cikkely szerinti eljárást. "Megígérhetem, hogy nem leszünk kíméletesek" - zárta felszólalását.

Orbán: Egy közösség elítéli most a saját határőreit

link Forrás

A magyar miniszterelnök Gulyás Gergellyel, Rogán Antallal és Szijjártó Péterrel, vagyis három miniszterével érkezett a vitára. "Tudom, hogy önök már kialakították az álláspontjukat, tudom a többségük meg fogja szavazni a jelentést" - kezdte Orbán. Azért jött, mert nem egy kormányt, hanem Magyarországot, a magyar népet fogják elítélni. Egy ezeréves, keresztény Magyarországot fognak elítélni, ami vérét adta sokszor Európa szabadságáért, amely megnyitotta az NDK-sok előtt a határokat.

Magyarország megharcolt a szabadságáért és a demokráciájáért. Azok vádolnak, akik semmit sem tettek a szabadságukért, mert örökül kapták azt. A függetlenség és Európa becsület kérdése. A jelentés sérti Magyarország és a magyar nép becsületét.
Jobban tudnák mi kell a népnek, mint a magyar emberek? A jelentés visszaél a hatalommal, hatásköröket lép túl, sérti a szerződést az elfogadás módja.
Nekünk a demokrácia és a szabadság nem politikai, hanem erkölcsi kérdés. Meg akarnak bélyegezni egy országot és egy népet, politikai alapon. Egy népet ki akarnak rekeszteni az európai döntésekből. Megfosztanák a magyarokat attól, hogy saját értékeit képviselhessék.

Vannak és lesznek is vitáink. Másképpen fogjuk fel a család, a kereszténység és a migráció ügyét. De a különbségek nem adhatnak okot bármely ország megbélyegzésére. Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.

A magyarok az utóbbi két EP-választáson 50% felett szavaztak a Fideszre, ez az EU legsikeresebb pártja. Nem tisztességes bosszút állni a magyarokon ezért.
A jelentés mögött nincs tényfeltáró munka, 37 súlyos ténybeli tévedést tartalmaz a szöveg. 

A mi uniónkat az tartja össze, hogy a vitákat szabályos keretek között kezeljük. Ez a jelentés felrúgja a korábbi megállapodásainkat az Európai Bizottsággal. Akkor mi értelme bármilyen megállapodást kötni? Csapást mérnek az unióra ezzel.
Minden ország maga dolga, kikkel él együtt. Kerítést építettünk és illegális migránsok százezreitől védtük meg Európát. Most egy közösség elítéli saját határőreit.

Azért akarják elítélni Magyarországot, mert a magyarok azt mondták, hogy a mi hazánk nem lesz bevándorló ország. A hazug vádakat visszautasítom. Magyarország nem enged a zsarolásnak, védeni fogja a határait és a jogait is. Készen állunk a jövő évi EP-választásokra, ahol az emberek visszahozhatják a demokráciát az európai politikába - zárta beszédét.  

Mannfred Weber: aki általában bírálja a muzulmánokat, a dzsihadisták útjára lép

Az EP frakcióvezetői közül Orbán tán legközelebbi szövetségese, a német keresztényszocialista Mannfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője szólt hozzá. "A frakcióm nem érti, hogy a CEU kritikus helyzetbe került Budapesten és nem adhat ki amerikai diplomát" - szúrt ehhez képest oda egyből Orbánnak. És ugyan szerinte is alap, hogy a demokráciában a többség irányít, de szerinte legalább ilyen fontos a civil szervezetek működése. "Ha ellehetetlenítjük ezek munkáját, az az értékeinkkel ellentétes" - mondta. Majd a migrációról beszélt. "Ha általánosságban kijelentjük, hogy félni kell a muzulmánoktól, ha általánosságban támadunk egy vallást, akkor a dzsihadisták útjára lépünk" - mondta. "Politikai családunk ma este fog dönteni arról, hogyan szavazunk holnap" - mondta, hozzátéve, hogy ha a magyar kormány nem akarja megoldani a helyzetet, akkor igenis szükség lehet a 7-es cikkely élesítésére, már csak azért is, hogy lényegében is lefolytathassák a vitát Európa jövőjéről.

Udo Bullmann: Orbán Európa legkorruptabb rendszerét tartja fenn

Udo Bullmann, a szocialista frakció vezetője (német) azzal kezdi, hogy az európai polgárok szabadságának védelme a legfontosabb feladata a parlamentnek. Az EP most a magyar polgárok szabadságjogait védi. Orbán azt mondta, hogy megsértik itt a magyarokat, de pont fordítva van, éppen hogy védik a magyar polgárokat ebben a vitában, az ő szabadságukat védik. 2010 óta próbálkozott a parlament konstruktív vitával, de ez nem ment. Orbán a legkorruptabb európai rendszer szimbólumává vált, ez pontosan kiderül az OLAF jelentéseiből." Az állami közbeszerzéseket Orbán úr veje nyeri." Véget kell vetni annak, hogy Orbán az EU legkorruptabb rendszerét tartja fenn - mondta hangsúlyosan. A néppártiakat arra biztatja, hogy a szerdai szavazáskor ne védjék meg ezt a korrupt rendszert. 

Ryszard Antoni Legutko: Akkor nevezzen ki az EU alkirályt

A következő felszólaló az euroszkeptikus konczervatívok lengyel vezetője, Ryszard Antoni Legutko volt. Ő a Jog és Igazságosság képviselője, a kormánya ellen az Európai Bizottság kezdeményezte a 7. cikkely szerinti eljárás megindítását, vagyis országa hasonló cipőben jár, mint Magyarország. "Az az érzésem, hogy nagy az unalom az ilyen viták során. Nagyon sokszor elismételtük már ezeket, nincsen semmi új. Egy demokratikusan megválasztott kormányt támadunk" - kezdte felszólalását, majd ő is azzal érvelt, amivel Orbán, hogy a Parlament végső soron az országot támadja, mert a kormányt a nép választotta. Szerinte, ha ez nem tetszik az EU-nak, akkor nevezzenek ki "alkirályt" Magyarországra és Lengyelországra.

Ezután a jelentést bírálta, amely szerinte "az anti-Fidesz-csoportoktól származó információkra" épül, és nem vették figyelembe a kormánytól kapott információkat. A CEU ügyében megismételte a magyar kormány álláspontját, hogy csak az előjogaikat, különjogaikat vették el, szerinte ez nem a kutatás szabadsága elleni támadás. Legutko szerint "a dolog jó oldala", hogy tapasztalatai szerint egy-egy ilyen vita után otthon megugrik a kormány támogatása. 

Verhofstadt: Orbán úr, Magyarország sokkal több önnél!

Guy Verhofstadt, a liberális frakció vezetője (és egykori belga miniszterelnök) arról biztosítja Orbánt, hogy nem megy el addig, mint John McCain, aki fasisztának nevezte néhány éve a magyar kormányfőt. De azt kimondja, hogy a mai Magyarország nem csatlakozhatna az Európai Unióhoz. "Nagyon szeretem Magyarországot és a magyar irodalmat, így nagyon sajnálom, hogy azt hiszi, a jelentés Magyarország ellen irányul. Orbán úr, Magyarország sokkal több önnél!".

Arra szólítja fel a néppárti képviselőket, hogy szerdán szavazzanak Orbán ellen. Felidézte, hogy neki is nehéz volt fellépnie Jörg Haider ellen, aki egykor a frakciójához tartozott, tudja milyen nehéz az ilyen helyzet, de meg kell tenni, Európa érdekében. Orbán ugyanis az európai projekt létét veszélyezteti politikájával. Orbán a megosztottság magjait hinti szét.  

Philippe Lamberts: egy keresztény hogy nem eteti a menedékkérőket?

"Európa az emberi jogok tiszteletben tartásán alapul" - mondta a zöld frakció belga vezetője, Philippe Lamberts az uniós alapszerződést idézve. Ezeket az értékeket veszélyezteti Orbán kormánya "a tényszerű jelentés szerint", mondta, emlékeztetve Orbánt, hogy őt és kormányát, nem pedig az országot bírálják. Ha Orbán a keresztény alapértékek védelmezője, akkor "hogy lehet, hogy nem eteti a menedékkérőket", kérdezte. Szerinte ha Magyarország most lenne tagjelölt, akkor nem fogadnák be a tagok közé, hacsak nem változtatna ezekben az ügyekben. Bírálta Orbánt azért is, hogy az EU-t a Szovjetunióhoz hasonlítja, például azért, mert az EU-hoz Magyarország önként csatlakozott. Majd az Európai Néppárt képviselőihez fordult, emlékeztetve őket arra, hogy az egykor fekete bárányként kezelt Orbán most már a Néppárt programját akarja meghatározni. 

Vergiat: Orbán liberális volt, de már a szélsőjobboldaliakhoz tartozik

Marie-Christine Vergiat, francia képviselő a radikális baloldali frakció nevében idézi a magyar kormánypárti sajtót, ahol azt írják, hogy Soros áll a Sargentini-jelentés mögött. Holott az ENSZ, az EBESZ és más szervezetek jelentésein alapszik a szöveg, emlékeztet. Orbán régen liberális volt, de már csak a gazdaság területén van féktelen liberalizmus Magyarországon, amúgy meg Orbán erőt alkalmaz a gyengébbekkel szemben. A szélsőjobbal barátkozik már Orbán, Salvinivel, a szerdai szavazáson kiderül majd, hogy kihez is tartozik Orbán valójában. 

Nigel Farage: Csatlakozzon hozzánk, a Brexit klubjához

Az euroszkeptikus, és brit képviselőként utolsó mandátumát töltő Farage szintén lelkes támogatója Orbán migránsellenes politikájának. "Hála Istennek legalább egy európai kiáll kultúrájáért, népéért és országáért" - kezdte felszólalását. Az Európai Bizottság tagjait a szovjet komisszárokhoz hasonlította, akik demokráciából akarják oktatni a magyarokat. A 7. cikkely szerinte a brezsnyevi korlátozott szuverenitás doktrínájának felélesztése. Ő említette elsőként Orbán Soros György elleni harcát. "Kérem, csatlakozzon a Brexit klubjához, nagyon jól fogja érezni magát velünk" - buzdította kilépésre Orbánt.

Francia szélsőjobb: Ez boszorkányüldözés

Nicolas Bay, a francia szélsőjobb politikusa Sargentinit támadta, szerinte boszorkányüldözés amit a holland képviselő művel. A bürokraták elveszik a demokráciát a néptől, és szerinte a francia választási rendszer sem jó. Méltatta Orbánt a nemzeti konzultációkért, és az európai civilizáció nagy védelmezőjének nevezte. Arra biztatta Orbánt, hogy ismerje fel, hogy nem a  néppártiak a barátai, hanem inkább az EU-szkeptikusok, mint például Salvini olasz belügyminiszter.  

Szájer József: A jogálam nem egyes emberek önkénye

Az első fideszes hozzászóló Szájer József volt, aki első körben Vergiat képviselőnek szólt be, amiért kommunistaként egyáltalán hozzá mer szólni. "Mi is a jogállam? A jogállam az, amikor nem egyes emberek, nem egyes csoportok önkénye, hanem a jog az úr" - mondta. Szerinte a jelentés is elismeri, hogy nem talált elég olyan esetet, amely a közösségi jog alá tartozik, ezért olyan eseteket is vizsgált, amely Szájer szerint a nemzeti hatáskörbe tartozik. Bírálta, hogy Orbán csak öt percet beszélhet, és azt is, hogy a szavazás szabályai szerint a tartózkodásokat nem számítják bele az összes szavazatba. Megismételte, hogy az EU "az illegális bevándorlást megakadályozó Orbán Viktoron" akar csak bosszút állni. ( Szájer beszéde alatt Weber néppárti frakcióvezető nem vette fel a tolmácsgépet.) 

Morvai Krisztina: Értékrendet kell választani

Az ex-jobbikos Morvai független képviselőként a frakcióvezetők sorában szólalhatott fel. Szerinte a vitában két értékrend ütközik, amelyek közül választania kell Európának. Magyarország szerinte a keresztény európai gyökereket óvja és védi, szemben az EU-val, ami a melegházasságért harcol. 

Osztrák szociáldemokrata: Nem létezik illiberális demokrácia

Josef Weidenholzer, osztrák szociáldemokrata képviselő azzal kezdte, hogy ez egy történelmi szavazás lesz, mert az EU alapértékei lesz a tét. Visszautasította, hogy a jelentés Magyarországot és a magyar népet támadja, és azt is, hogy Szijjártó Péter hazugságnak nevezte a jelentés állításait. "Nem lehet tovább várni, nem létezik illiberális demokrácia" - mondta. 

Lengyel konzervatív: Az ilyen kötekedés miatt esik majd szét Európa

Marek Jurek, lengyel konzervatív képviselő arról beszélt, hogy szét fog esni az EU az ilyen viták miatt. "Nem lehet megállítani a változás szelét" - mondta arról, hogy az emberek már új politikát akarnak. "A nemzetek Európája létezhet csak" - mondta, idézve Orbán Viktor egy korábbi beszédét.

Sophia in 't Veld: nem akarunk lemondani Magyarországról

"Nagyon sajátos, Orbán úr, hogy ön azt mondja, az EU rá akar erőszakolni bizonyos dolgokat az országára. Az önök országa ratifikálta elsőként a Liszaboni Szerződést" - kezdte felszólalását a holland liberális képviselő, Sophia in 't Veld. Szerinte Sargentini jelentése nagyon tényszerű, szemben Orbán érzelmi megközelítésével. "Az én szavazóim azt kérdezik, hogy nekünk miért kell betartani a szabályokat, ha a magyaroknak nem kell?" - tette fel a kérdést, emlékeztetve, hogy ő és képviselőtársai ugyanúgy elszámolással tartoznak saját szavazóiknak. A vita üzenete szerinte amúgy az, hogy az EU nem akar lemondani Magyarországról. "Hiszünk abban, hogy a magyaroknak joguk van ugyanahoz az európai jogoknak, mint minden más európai polgárnak" - zárta felszólalását.

Jörg Meuthen: Orbánt sokmillió német támogatja

Az AfD-s képviselő szerint a mai vita a kereszténydemokrácia végének kezdetét jelenti Európában. "2019-ben már mások lesznek az erőviszonyok itt a házban. Orbán miniszterelnök úr, legyen biztos abban, hogy több millió német választó áll maga mögött.

Balczó Zoltán: Vádként fogalmazzák meg, amiért dicsérni kéne

Az ex-jobbikos független szerint Magyarországot elismerni kellett volna a határkerítés építéséért, ehelyett vádolják miatta. Rágalomnak nevezte, hogy Magyarországon idegenellenesség, rasszizmus lenne. Azt viszont, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtószabadságot, maga is elismerte, ez alapján pedig van alap fellépésre. A szavazáson viszont tartózkodni fog, mert nem szavazhatja meg a "migrációpárti jelentést". 

Eva Joly: Orbán magát védi, nem a magyarokat

"Ön, Orbán Viktor, nem a magyarokat, hanem saját magát védi" - mondta a francia zöldpárti képviselő, aki szerint az EP lép fel a magyarok szabadságának védelmében.

Mara Bizzotto: Orbán hős

Az olasz Liga képviselője viszont Orbánt tartja "hősnek", aki az illegális migrációval és Soros Györgyel szemben védi országát és végső soron Európát. 

A néppárt máltai képviselője a magyar kormány ellen fog szavazni

Roberta Metsola máltai néppárti képviselő azt mondta, hogy Trump árnyéka és Putyin sötétsége között áll Európa, a szabadság földje. Magyarország ellen most lépni kell, mert sok baráti figyelmeztetés után is veszélyezteti ezt a szabadságot.  

Osztrák néppárti képviselő: A liberális demokráciának nincs vége

Othmar Karas osztrák néppárti képviselő az európai értékek méltatásával kezdte. "A liberális demokrácia korszakának nincs vége" - mondta. Abban különbözik a liberális demokrácia az önkénytől, hogy védi a demokráciát, a kisebbségeket, a jogokat. Antiszemitának nevezte a Soros-plakátokat, elítélte a magyar korrupciót, a sajtó szabadságának korlátozását. Szerinte el kell indítani a hetes cikkelyt, hogy az EU hitelessége megmaradjon. 

Ujhelyi István: Orbán úr, ön hazudik!

Ujhelyi István MSZP-képviselő azzal kezdte, hogy "Orbán úr, ön hazudik!" Azt mondta, hogy Orbán a saját rezsimjét védi, nem Magyarországot. Birodalmat épít Orbán az EU-s pénzekből, és elvette a hitet, hogy mindannyian magyarok vagyunk. Göbbelshez hasonlóan jókra és rosszakra osztotta a magyarokat. Orbánt kútmérgezőnek is nevezte, aki még a kokárdát is elvette a magyar társadalom felétől. Ujhelyi válaszul kitűzte magára a kokárdát.

Jussi Halla-Aho: Vannak gondok Magyarországon, de a vita nem azokról szól

"Magyarországon vannak gondok a korrupcióval, a nemzeti kisebbségek helyzetével, és még sorolhatnám" - kezdte felszólalását az Orbánnal szimpatizáló konzervatív frakcióhoz tartozó finn képviselő. De szerinte Magyarországot nem emiatt támadják, hanem azért, mert a migráció ügyében más vonalat képvisel, olyat, amivel ő egyetért.

Gál Kinga: Semmi nem igaz abból, hogy Magyarországon korlátoznák bárki jogait

"A magyar állampolgárok, köztük nők is felháborodva nézik, ahogy önök megpróbálják védeni őket" - kezdte felszólalását Gál Kinga, aki szerint semmi sem igaz abból, hogy Magyarországon korlátoznák bárki jogait. Papírokat lengetett, amiken szerinte civil szervezetek biztosították támogatásukról a kormányt. Ő is arról beszélt, hogy Magyarországot a migrációról képviselt álláspontja miatt támadják, az eljárásnak pedig az Európai Néppárt megosztása a célja. "Kérem, ha még hisznek egy közös Európában, szavazzanak a jelentés ellen" - zárta felszólalását.

Volt olasz miniszter: Nem szabad, hogy Orbán modellje elterjedjen

A kongói származású Cécile Kashetu Kyenge olasz baloldali képviselő nemrégiben még bevándorlásügyi miniszter volt Rómában. Kijelentette, hogy a Sargentini-jelentés nem a magyarokat, hanem csak a magyar kormányt támadja. Azért veszélyesek különösen az Orbán-kormány jogsértései, mert könnyen lemásolhatják azokat mások is, ha nem tesz ellene semmit Európa. 

Monica Macovei: Orbán moszkvai módszerekkel dolgozik

A konzervatív frakció román tagja képviselőcsoportja eddigi megszólalóival szemben keményen bírálta Orbánt, aki szerinte moszkvai módszerekkel próbálja felszámolni a demokráciát. A korrupció és a CEU miatt is kritizálta Orbánt, aki szerinte "a külföldi fenyegetés álcájával" belső jogokat épít le.

Luxemburgi néppárti képviselő: Unom, hogy évi 5 milliárd eurót költünk néhány emberére

Frank Engel luxemburgi néppárti képviselő gúnyolódott egyet azon, hogy Orbán azt ígérte reggel a Facebookon, hogy Brüsszelbe megy, de közben Strasbourgba érkezett. "Nagyon unom, hogy évente 5 milliárd eurót arra költünk, hogy néhány ember az ön környékén gazdagabb legyen" - mondta. Azért nincs munkanélküliség Magyarországon szerinte, mert 700 ezer ember elmenekült az országból. "Én nem kaptam soha semmit Sorostól, de van aki ösztöndíjat is elfogadott tőle" - gúnyolódott tovább. Orbánt szektavezérnek nevezte, nem kereszténydemokratának. Engel az egyik első hangos kritikusa volt Orbán Viktornak a néppártban, évek óta követeli a Fidesz kizárását a frakcióból.  

Seán Kelly: Van-e helye a Fidesznek a Néppártban?

"Túl sokszor kellett már a jogok korlátozásáról beszélnünk" - mondta felszólalásában a néppárti ír képviselő, aki még az EU-ellenes kormányzati propagandát is bírálta. "Sok minden, amit a magyar kormány csinál, nincs összhangban a frakciónk, pártunk alapelveivel. Őszintén, komolyabb érveket vártam magától, mint a vádaskodást" - mondta, hozzátéve, hogy kérdésessé vált, van-e helye a Fidesznek a Néppártban.

Járóka Lívia: Meg kéne köszönni, amit Magyarország tett

"Meggyőződésem, hogy ezt a jelentést most kell megállítani" - mondta Járóka, aki szerint még a bizottság is elismerte, hogy nincs konkrét veszélyben a magyar jogállam. Ezután arról beszélt, hogy a CEU-n végzett, és a Fidesz adott neki lehetőséget, hogy cigányként az európai cigányságért küzdhessen. "Pontosan tudják azt, hogy ma Magyarország az, ami tényleg mindent elkövet a cigány gyerekek szegregációja ellen" - mondta. "Meg kéne köszönni a magyar kormánynak, amit a romákért tett, nem elítélni" - zárta felszólalását. 

Niedermüller Péter: Magyarország az én hazám is

Niedermüller Péter, a DK képviselője azt mondta, hogy semmiben sem közös a gondolkodása Orbánnal. De ez nem baj. A baj az, hogy Orbánék hazaárulónak nevezik azokat, akik nem értenek velük egyet. A Sargentini-jelentés szerinte arra jó, hogy visszahozza Magyarországot az európai családba. "Magyarország az én hazám is, nem csak az öné miniszterelnök úr, és én a hazámat a demokratikus Európában akarom látni!" 

Anna Maria Corazza Bildt: Orbán nem képviseli Helmut Kohl örökségét

"Büszke vagyok, hogy ma felállhatok a demokrácia mellett. Nem arról van szó, hogy ma elítélünk valakit, hanem el akarjuk érni a magyarokat" - kezdte felszólalását a Néppárt egyik alelnöke, a volt svéd kormányfő, Carl Bildt neje. Felidézte, hogy Orbánnal együtt áltak Helmut Kohl temetésén. "Ön nem képviseli Helmut Kohl örökségét, sem a kereszténydemokrácia által képviselt megváltást" - mondta. Szerinte az ugyanis arról szól, hogy segítik a legelesettebeket, nem pedig az illiberális demokrácia építéséről. "Rossz társaságnak" nevezte a Svéd Demokraták, Salvini és Putyin társaságát, amibe Orbán keveredett szerinte. 

Kósa Ádám: Nem Magyarország érdekeit szolgálja a jelentés

A Fidesz képviselője javarészt arról beszélt, hogy a Fidesz már 2010-ben kétharmaddal nyert. A kulcsszavak ezután: boszorkányüldözés, világos magyar jövőkép, kereszténydemokrata gyökerek, nem kérünk az illegális bevándorlásból, nem kérünk kioktatást. "A Fidesz az egyetlen párt, amely egy fogyatékossággal élőt és egy romát küldött a parlamentbe, és önök akarnak kioktatni bennünket?" - hivatkozott önmagára és Járóka Líviára, majd azt állította, hogy az EU a fogyatékosoktól akarja elvenni a pénzt a migránsok javára. 

Az első néppárti, aki kiállt Orbán mellett

Anna Záborská szlovák néppárti képviselőt nyugtalanítják a korrupciós vádak, amik elhangzottak, de szerinte ezt nem oldja meg a hetes cikkely élesítése. Azt mondta, hogy az új tagállamokkal szemben szívesen hozzák fel a korrupció vádját a nyugatiak, de kevés konkrétumot mondanak. A Sargentini-jelentés csak megosztja Európát, javítani a dolgokon másképpen kell, nem szavazza meg ezért a hetes cikkely élesítését. 

Michał Boni: Orbán a magyar szabadságot fenyegeti

"A magyarok mindig nagyra értékelték a szabadságot. Ezt most ön fenyegeti' - mondta a lengyel néppárti képviselő, aki szerint a civilek elleni intézkedések a kommunista időket idézik. "Az, hogy önök megnyerték a választást, egy liberális demokráciában azt jelenti, hogy a kisebbségeikkel is törődnek. Önök viszont az illiberális demokráciát tűzték a zászlajukra" - mondta. Arra kérte Orbánt, hogy idézze fel, mit gondolt ezekről a dolgokról a nyolcvanas években. Szerinte Orbán "bolsevista nyelvezete" megosztja az országot. 

Szlovéniából siettek még Orbán segítségére

Milan Zver szlovén néppárti képviselő szerint a Sargentini-jelentés olyan dolgokkal is foglalkozik, amire az EU hatásköre nem terjed ki. Szlovákiában és Máltán újságírókat gyilkolnak meg, és mégis Magyarország ellen indulna eljárást? Milan Zver az SDS képviselője, ez az a párt, amit Habony Árpádék rengeteg pénzzel támogattak az idei választási kampányban. 

Orbán a CEU közleményéből idézett

Orbán a kormány 108 oldalas válaszát ajánlotta azoknak, akik a konkrétumokat hiányolták mondandójából. "A saját hazájuk ellen szavazó magyaroknak is azt tudom mondani, hogy önök jobban gyűlölnek engem, mint szeretik a hazájukat" - mondta, majd arról beszélt, hogy a magyar közbeszerzéseken bármilyen európai cég elindulhat. "Ami a CEU-t illeti, Weber úr téved" - mondta, állítván, hogy a bajor szabályok szigorúbbak a magyarnál. "A CEU működése a jövőben is biztosított, minden beiskolázott Budapesten fogja befejezni tanulmányait" - idézte a CEU honlapjáról a CEU közleményét. Ezután az antiszemitizmusról beszélt, amiről más megszólaló addig nem. Szerinte Brüsszel támogat antiszemita szervezeteket. Majd arról beszélt, hogy a Néppárt gyenge, "úgy táncolunk, ahogy a liberálisok és a szocialisták fütyülnek". Majd megismételte, hogy Magyarországot akarja elítélni a Parlament.

Timmermans: Orbán úr, ez a gyávák mellébeszélése

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke szerint ha valaki csatlakozik egy klubhoz, akkor be kell tartania a szabályokat. Közösen lehet módosítani a szabályokon, de demokráciára hivatkozva nem lehet felrúgni azokat. Éppen ezért a magyar kormányt bíróság elé idézi a bizottság, ha nem tartja be az európai szerződéseket. "Amikor a magyar kormányt, és annak jogalkotási intézkedéseit bíráljuk, akkor nem egy nemzetet vagy népet ítélünk el. Ezt állítani a gyávák mellébeszélése, úgyhogy ne bújjanak el a kormány bírálata elől azzal, hogy a nép támadásáról beszélnek, Orbán úr. A hangerő nem segít szavaik ürességén."Az Európai Bizottság hisz a párbeszédben, de ha ez nem megy, akkor a bíróság következik. Európát az egyének jogaira alapozva hoztuk létre, úgyhogy nem lehet e jogokat félresöpörni.  

Karoline Edtstadler: Alapjogok kérdésében nincs kompromisszum

Az Európai Tanács nevében felszólaló osztrák belügyminiszter megismételte, hogy az emberi jogok tisztelete, a demokrácia és a szólásszabadság Európa alapkövei. Ő maga tisztességes közvetítőként kíván fellépni Magyarország és az EU vitájában, de megismételte, hogy az alapjogok ügyében nincs kompromisszum.

Sargentinié lett az utolsó szó

Judith Sargentini zárta a vitát. Elmagyarázta, hogy azért használta fel nem EU-s intézmények jelentéseit, mert az EU sok tekintetben nem vizsgálja a saját tagállamait. Emlékeztetett, hogy más országok jogállamiságának problémáival is foglalkozott már, de ez nem befolyásolja a most tárgyalt problémákat. "A nepotizmus nem európai érték" - tette még hozzá.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.