Munkagéppel darálták bele döglött disznók ezreit a földbe, volt, hogy a dögökből a még élő disznók lakmároztak

2018 szeptember 12., szerda 4:42
241

A hétvégén derült ki, hogy több ezer elhullott disznó oszladozik egy tiszaföldvári telepen.

Az Index most kiderített néhány részletet. A volt sertéstelepi dolgozó azt mondta: a felvételek augusztus 20-án készültek a város szélén működő sertéstelepen, amikor a telep zárt részéből géppel kellett kihordania 150-200 elhullott sertés tetemét. (Miközben hordta ki őket, volt, amelyik fel is robbant.)

Állítása szerint a telepen hátul már legalább 3000 disznó tetemét ásták el, ezt vékony földréteg borítja, szóval ha kiásnák ezeket, minden kiderülne. Azt mondta, a dögök miatt már a trágyát sem viszik el a telepről azok, akik eddig elvitték.

Forrás: Index

A telepen a trágyalé megfelelő elvezetése sincs megoldva, előfordult, hogy azt beszivattyúzták a csapadékelvezetőbe. Ebből locsolják a közelben a földeket, ezért volt büdös a környéken.

Soós Antal tiszaföldvári képviselő, a megyei közgyűlés tagja a lapnak azt mondta: a dolgot jelentették a megyei közgyűlés elnökének, majd soron kívüli kivizsgálást kértek a kormányhivataltól. Ezt el is kezdték, mintát is vettek a telepen, eredmény még nincsen. A céggel, ami bértartásba adta ide a sertéseit, megtette a szükséges jogi lépéseket.

A polgármester azt mondta, a telep – ahol élő disznó nem maradt – állat-egészségügyi zárlat alatt van. Hegedűs István a szoljon.hu-nak azt mondta, augusztus 20. előtt egy nap leállt a szellőzőrendszer, ezért hullott el 168 sertés.

De a telep volt dolgozója az elmúlt években készült fotókat és videókat küldött az Indexnek, így nyilvánvaló, hogy régóta rengeteg disznó – többször napi 10-20 állat – megdöglött az áldatlan állapotok miatt.

Vékony földdel letakart disznótetemek Tiszaföldváron.

„Nyakig érő szarban álltak, és megfőttek a saját szarukban” – mondta a munkás, aki szerint volt, hogy a tetemeket nem tudták azonnal elszállítani, így a többi disznó evett azokból.

A férfi azért borította a sztorit, mert egyrészt megunta a rossz körülményeket, másrészt az utolsó havi fizetését már meg sem kapta, pedig legutoljára saját költségen bérelt gépet a tetemek rendezésére.

Tiszaföldváron a képviselő-testület csütörtökön nyilvános meghallgatást tart, a munkást is meghívták rá. (Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt