3600-nál is több gyereket zaklattak katolikus papok az elmúlt hetven évben Németországban

külföld
2018 szeptember 13., 06:50
comments 133

3677 gyereket bántalmazott 1670 katolikus pap 1946 és 2014 között Németországban, írja az ország két legelismertebb hetilapja, a Zeit és a Spiegel a birtokukba került független jelentés alapján. A jelentés szerint a feltételezett tetteseknek csupán a 38 százaléka ellen indult bármilyen eljárás, de legtöbbjük ellen csak kisebb, fegyelmi eljárás.

A jelentést három német egyetem 27 német egyházmegye 38 ezer dokumentumát áttekintve állította össze. Mint írták, a bántalmazottak száma vélhetően magasabb a jelentésben szereplőnél, mert nem fértek hozzá minden egyházi archívumhoz. "Bizonyos esetekben világos jel utalt arra, hogy egyes dokumentumokat manipuláltak" - idézte a vizsgálat készítőit a Zeit, akik szerint legalább két egyházmegyében iratokat semmisítettek meg.

A vizsgálatot a katolikus egyház rendelte el, a jelentést a szeptember 25-i német püspöki konferencián hozták volna nyilvánosságra.

"Tudatában vagyunk a jelentésben demonstrált szexuális bántalmazások mértékével, megdöbbentünk és szégyelljük magunkat" - mondta a kiszivárgott jelentésről Trier püspöke, Stephan Ackermann, aki a német püspöki konferencia szóvivője is. Mint mondta, a jelentéssel fényt akartak vetni az egyház sötét oldalára, egyrészt az érintettek miatt, másrészt azért, hogy ez a jövőben ne ismétlődhessen meg. Azt viszont "sajnálatosnak" nevezte, hogy a jelentés idő előtt kiszivárgott. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.