3600-nál is több gyereket zaklattak katolikus papok az elmúlt hetven évben Németországban

3677 gyereket bántalmazott 1670 katolikus pap 1946 és 2014 között Németországban, írja az ország két legelismertebb hetilapja, a Zeit és a Spiegel a birtokukba került független jelentés alapján. A jelentés szerint a feltételezett tetteseknek csupán a 38 százaléka ellen indult bármilyen eljárás, de legtöbbjük ellen csak kisebb, fegyelmi eljárás.

A jelentést három német egyetem 27 német egyházmegye 38 ezer dokumentumát áttekintve állította össze. Mint írták, a bántalmazottak száma vélhetően magasabb a jelentésben szereplőnél, mert nem fértek hozzá minden egyházi archívumhoz. "Bizonyos esetekben világos jel utalt arra, hogy egyes dokumentumokat manipuláltak" - idézte a vizsgálat készítőit a Zeit, akik szerint legalább két egyházmegyében iratokat semmisítettek meg.

A vizsgálatot a katolikus egyház rendelte el, a jelentést a szeptember 25-i német püspöki konferencián hozták volna nyilvánosságra.

"Tudatában vagyunk a jelentésben demonstrált szexuális bántalmazások mértékével, megdöbbentünk és szégyelljük magunkat" - mondta a kiszivárgott jelentésről Trier püspöke, Stephan Ackermann, aki a német püspöki konferencia szóvivője is. Mint mondta, a jelentéssel fényt akartak vetni az egyház sötét oldalára, egyrészt az érintettek miatt, másrészt azért, hogy ez a jövőben ne ismétlődhessen meg. Azt viszont "sajnálatosnak" nevezte, hogy a jelentés idő előtt kiszivárgott. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.