Gulyás Gergely: Értem, hogy elítéli a kormányt, hogy beengedett valakit, aki egy hírszerző főnöknek a gyermeke

POLITIKA
2018 szeptember 13., 14:40
comments 122

Nem jelent biztonsági kockázatot, hogy az orosz államhoz kötődő emberek - köztük az orosz külföldi hírszerzés főnökének fia - kaptak magyar tartózkodási papírokat a letelepedési kötvényprogramban

– erről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a Kormányinfón.

A Direkt36 szembesítette Gulyást azzal, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal egyik korábbi magas rangú tisztviselője szerint a történtek felvetnek nemzetbiztonsági aggályokat. A miniszter azonban csak Fidesz-frakció korábban kiadott, a Gyurcsány-kormányt emlegető nyilatkozatát ismételte, és továbbra sem cáfolta a 444, a Direkt36 és az orosz Novaja Gazeta közös cikkében megjelent állításokat:

„Értem, hogy elítéli a jelenlegi kormányt, hogy az ország területére beengedett valakit, aki egy hírszerző főnöknek a gyermeke, de akkor javaslom az elítélésnek valamilyen minősített formáját azokkal szemben, akik viszont a hírszerző szervekhez engedték be az orosz hírszerzőket.”

Gulyás közölte, hogy nemzetbiztonsági típusú ellenőrzésen kellett átesniük a kötvényvásárlóknak. Amikor a Direkt36 rákérdezett, hogy a kötvényeseknek kötelező átvilágítás az orosz hírszerzési főnök fiánál is csak négy napig tartott-e, mint az emberiség elleni bűntettekkel összefüggésbe hozott szír pénzember, Atiya Khouri esetében, akkor a miniszter azt közölte, hogy nem ismer minden esetet közelről.

„A letelepedési kötvényt vásárlóknál fejből nem tudom, hogy melyik személynek hány napig tartott a nemzetbiztonsági vizsgálata. Ha ez nyilvános adat volt, az adatgazdánál kell érdeklődni.”

A magyar hatóságok azonban nem közlik sem a letelepedési kötvényprogramban részt vevők nevét, sem azt, hogy pontosan hogyan zajlott a nemzetbiztonsági átvilágításuk. Atiya Khouri esetében erről csak Demeter Márta LMP-s képviselő feljelentése nyomán derültek ki részletek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.