Gulyás Gergely: Értem, hogy elítéli a kormányt, hogy beengedett valakit, aki egy hírszerző főnöknek a gyermeke

2018 szeptember 13., csütörtök 14:40
126

Nem jelent biztonsági kockázatot, hogy az orosz államhoz kötődő emberek - köztük az orosz külföldi hírszerzés főnökének fia - kaptak magyar tartózkodási papírokat a letelepedési kötvényprogramban

– erről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a Kormányinfón.

A Direkt36 szembesítette Gulyást azzal, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal egyik korábbi magas rangú tisztviselője szerint a történtek felvetnek nemzetbiztonsági aggályokat. A miniszter azonban csak Fidesz-frakció korábban kiadott, a Gyurcsány-kormányt emlegető nyilatkozatát ismételte, és továbbra sem cáfolta a 444, a Direkt36 és az orosz Novaja Gazeta közös cikkében megjelent állításokat:

„Értem, hogy elítéli a jelenlegi kormányt, hogy az ország területére beengedett valakit, aki egy hírszerző főnöknek a gyermeke, de akkor javaslom az elítélésnek valamilyen minősített formáját azokkal szemben, akik viszont a hírszerző szervekhez engedték be az orosz hírszerzőket.”

Gulyás közölte, hogy nemzetbiztonsági típusú ellenőrzésen kellett átesniük a kötvényvásárlóknak. Amikor a Direkt36 rákérdezett, hogy a kötvényeseknek kötelező átvilágítás az orosz hírszerzési főnök fiánál is csak négy napig tartott-e, mint az emberiség elleni bűntettekkel összefüggésbe hozott szír pénzember, Atiya Khouri esetében, akkor a miniszter azt közölte, hogy nem ismer minden esetet közelről.

„A letelepedési kötvényt vásárlóknál fejből nem tudom, hogy melyik személynek hány napig tartott a nemzetbiztonsági vizsgálata. Ha ez nyilvános adat volt, az adatgazdánál kell érdeklődni.”

A magyar hatóságok azonban nem közlik sem a letelepedési kötvényprogramban részt vevők nevét, sem azt, hogy pontosan hogyan zajlott a nemzetbiztonsági átvilágításuk. Atiya Khouri esetében erről csak Demeter Márta LMP-s képviselő feljelentése nyomán derültek ki részletek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt