Az USA elleni összeesküvésben vallhatja magát bűnösnek Trump egykori kampányfőnöke

külföld
2018 szeptember 14., 12:50
comments 149

Update: Azóta kiderült, hogy Paul Manafort együttműködik Robert Mueller különleges ügyésszel. 

És akkor az eredeti hír: Trump kampányának egykori vezetője, Paul Manafort megállapodott az oroszok választásokba történő esetleges beavatkozása után nyomozó különleges ügyésszel, Robert Muellerrel, és két vádpontban is bűnösnek vallja magát, elkerülve ezzel egy második tárgyalást. Az ügyészség cserébe öt további vádpontot ejteni fog. 

Erről bírósági dokumentumok alapján írnak az amerikai lapok, információik szerint Manafort órákon belül személyesen is megjelenik a bíróságon. 

Manafortot múlt hónapban ítélték el nyolcrendbeli csalás, banki csalás, illetve be nem vallott bankszámlák miatt. Manafort ügye volt az első büntetőeljárás, ami kinőtt az oroszügyi vizsgálatból. Ugyanakkor azok az ítéletek elsősorban Manafort régebbi ügyeihez kapcsolódtak, amikor a férfi oroszpárti ukrán politikusoknak adott tanácsot. A vád szerint ezekben az években Manafort 31 külföldi bankszámlát fenntartva több millió dollárt rejtett el az amerikai adóhatóság elől. 

A soron következő per során már jóval komolyabb dolgokkal vádolta volna meg Mueller Manafortot, pénzmosás mellett ugyanis az Egyesült Államok ellen szőtt összeesküvés, tanúk befolyásolása, illetve a külföldi ügynökként regisztrálás elmaradása is vádpont volt. 

Az esküdtszék kiválasztása hétfőn kezdődött volna, de a bírósági papírok alapján erre végül nem lesz szükség: Manafort két vádpontban vallja magát bűnösnek: az Egyesült Államok elleni összeesküvésben, illetve az igazságszolgáltatás megakadályozásában. 

Manafort sokáig befolyásos szereplője volt Trump stábjának, de a büntetőeljárás megindítása óta az elnök próbált távolságot tartani egykori emberétől, igaz, az első elítélése után éltette Twitteren. (BBC, NY Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.