Az USA elleni összeesküvésben vallhatja magát bűnösnek Trump egykori kampányfőnöke

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Update: Azóta kiderült, hogy Paul Manafort együttműködik Robert Mueller különleges ügyésszel. 

És akkor az eredeti hír: Trump kampányának egykori vezetője, Paul Manafort megállapodott az oroszok választásokba történő esetleges beavatkozása után nyomozó különleges ügyésszel, Robert Muellerrel, és két vádpontban is bűnösnek vallja magát, elkerülve ezzel egy második tárgyalást. Az ügyészség cserébe öt további vádpontot ejteni fog. 

Erről bírósági dokumentumok alapján írnak az amerikai lapok, információik szerint Manafort órákon belül személyesen is megjelenik a bíróságon. 

Manafortot múlt hónapban ítélték el nyolcrendbeli csalás, banki csalás, illetve be nem vallott bankszámlák miatt. Manafort ügye volt az első büntetőeljárás, ami kinőtt az oroszügyi vizsgálatból. Ugyanakkor azok az ítéletek elsősorban Manafort régebbi ügyeihez kapcsolódtak, amikor a férfi oroszpárti ukrán politikusoknak adott tanácsot. A vád szerint ezekben az években Manafort 31 külföldi bankszámlát fenntartva több millió dollárt rejtett el az amerikai adóhatóság elől. 

A soron következő per során már jóval komolyabb dolgokkal vádolta volna meg Mueller Manafortot, pénzmosás mellett ugyanis az Egyesült Államok ellen szőtt összeesküvés, tanúk befolyásolása, illetve a külföldi ügynökként regisztrálás elmaradása is vádpont volt. 

Az esküdtszék kiválasztása hétfőn kezdődött volna, de a bírósági papírok alapján erre végül nem lesz szükség: Manafort két vádpontban vallja magát bűnösnek: az Egyesült Államok elleni összeesküvésben, illetve az igazságszolgáltatás megakadályozásában. 

Manafort sokáig befolyásos szereplője volt Trump stábjának, de a büntetőeljárás megindítása óta az elnök próbált távolságot tartani egykori emberétől, igaz, az első elítélése után éltette Twitteren. (BBC, NY Times)