Az USA elleni összeesküvésben vallhatja magát bűnösnek Trump egykori kampányfőnöke

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Update: Azóta kiderült, hogy Paul Manafort együttműködik Robert Mueller különleges ügyésszel. 

És akkor az eredeti hír: Trump kampányának egykori vezetője, Paul Manafort megállapodott az oroszok választásokba történő esetleges beavatkozása után nyomozó különleges ügyésszel, Robert Muellerrel, és két vádpontban is bűnösnek vallja magát, elkerülve ezzel egy második tárgyalást. Az ügyészség cserébe öt további vádpontot ejteni fog. 

Erről bírósági dokumentumok alapján írnak az amerikai lapok, információik szerint Manafort órákon belül személyesen is megjelenik a bíróságon. 

Manafortot múlt hónapban ítélték el nyolcrendbeli csalás, banki csalás, illetve be nem vallott bankszámlák miatt. Manafort ügye volt az első büntetőeljárás, ami kinőtt az oroszügyi vizsgálatból. Ugyanakkor azok az ítéletek elsősorban Manafort régebbi ügyeihez kapcsolódtak, amikor a férfi oroszpárti ukrán politikusoknak adott tanácsot. A vád szerint ezekben az években Manafort 31 külföldi bankszámlát fenntartva több millió dollárt rejtett el az amerikai adóhatóság elől. 

A soron következő per során már jóval komolyabb dolgokkal vádolta volna meg Mueller Manafortot, pénzmosás mellett ugyanis az Egyesült Államok ellen szőtt összeesküvés, tanúk befolyásolása, illetve a külföldi ügynökként regisztrálás elmaradása is vádpont volt. 

Az esküdtszék kiválasztása hétfőn kezdődött volna, de a bírósági papírok alapján erre végül nem lesz szükség: Manafort két vádpontban vallja magát bűnösnek: az Egyesült Államok elleni összeesküvésben, illetve az igazságszolgáltatás megakadályozásában. 

Manafort sokáig befolyásos szereplője volt Trump stábjának, de a büntetőeljárás megindítása óta az elnök próbált távolságot tartani egykori emberétől, igaz, az első elítélése után éltette Twitteren. (BBC, NY Times)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.