Közel egymillió ember maradt áram nélkül a Florence hurrikán miatt Amerikában

külföld
2018 szeptember 15., 06:16
comments 59

Pénteken lecsapott minden idők vihara, a Florence hurrikán Észak- és Dél-Karolinára. Amellett, hogy a 150 km/h-s szél úgy dobálta a benzinkutakat, mintha papírból lennének, a vihar már öt ember halálát okozta.

Egy észak-karolinai anyára és a babájára rádőlt egy fa. Két idősebb férfi Lenoir megyében vesztette életét, egyik épp a kutyáját ellenőrizte, amikor elsodorta a szél, a másik pedig egy generátoron ügyködött. Egy nővel szívroham végzett, a mentők pedig az utakra borult fák miatt nem tudtak időben eljutni hozzá.

photo_camera Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

A hurrikán szombat reggelre trópusi viharrá szelídült, de ez még így is 105 km/h-s szelet jelent, a szakemberek pedig durva áradásokra figyelmeztetnek. Észak-Karolnia egyes részeit már elöntötte a víz.

Van, ahol három méteres magasságban hömpölyög az ár.

photo_camera Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Az állam kormányzója, Roy Cooper szerint az esőzés még napokig eltarthat, szerinte ilyen esemény egyszer van ezer évente. Észak-Karolinában 20 ezren vonultak menedékhelyekre.

photo_camera Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

Jacksonville-ben 60 embert kellett kimenteni egy hotelből, amelyet összedöntött a vihar. A két folyó találkozásánál fekvő, 30 ezer lelket számláló észak-karolinai New Bern városa teljesen víz alá került, a házakat az első emeletig árasztotta el a víz, az embereket motorcsónakokkal mentik ki otthonaikból.

photo_camera Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Közel 800 ezer ember maradt áram nélkül, a szolgáltatás visszaállítása pedig még napokig elhúzódhat.

A közintézmények, iskolák, templomok zárva tartanak, de nemcsak Észak-Karolinában, hanem a szomszédos Dél-Karolinában is. 

photo_camera Fotó: LOGAN CYRUS/AFP

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője bejelentette, hogy Donald Trump elnök a jövő hét elején vagy közepén felkeresi a katasztrófa sújtotta vidéket. A Fehér Ház közleményben jelentette be, hogy a kormányzat felkészült a segítségnyújtásra: több mint 3800 szövetségi alkalmazott, köztük a katasztrófa-elhárítási ügynökség (Fema) ezer munkatársa a helyszínen segít, az egészségügyi minisztérium gyógyszereket készített elő, és a tárca 560 munkatársa áll készenlétben. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.