2021-től teljesen betilthatják Magyarországon a műanyag zacskókat

POLITIKA
2018 szeptember 16., 07:05

Szeptember végére készülhet ez az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvényjavaslata a műanyagtermékek termékdíjának módosítására, közölte közleményében a tárca. A tervek szerint ezúttal az ún. nagyon könnyű és könnyű műanyag zacskókat - ilyenek a boltokban a letéphető zacskók, illetve a csíkos szatyrok -, illetve az egyszer használatos műanyag poharak és edények termékdíját emelnék, illetve termékdíjat vetnének ki más egyszer használatos műanyag eszközökre - kanalakra, villákra, késekre, és a szívószálakra - is.

A minisztérium közleménye szerint középtávon a műanyag zacskók teljes betiltását tervezik, ez szerintük 2021. január 1-én történhet meg, de bizonyos zacskótípusokat már jövő nyáron is betilthatnak. Azokat, amik oxidatív úton aprózódó műanyagból készülnek - ezek anyaga ugyanis levegővel érintkezve apró darabokra hullik, de biológiailag nem bomlik le, hanem idővel mikroműanyagként kerül be a táplálékláncba és vízeinkbe.

A minisztérium tervei szerint a műanyagzacskókra darabszámon alapuló termékdíjat vetnének ki, ezzel is ösztökélve a kereskedőket, hogy ezeket más termékekkel helyettesítsék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.