Az edinburghi állatkertben bevonták a láthatósági mellényeket, hogy ne zavarják az óriáspandákat a közösülésben

ÁLLAT
2018 szeptember 16., 20:52
Tian Tian
photo_camera Tian Tian Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

2011-ben érkezett a skóciai Edinburghbe a két kínai kölcsön-óriáspanda, Tian Tian és Yang Guang és öt éve próbálkoznak a gondozók olyan körülményeket teremteni, hogy végre párosodjanak is. 

A szaporítási program idáig nem működött, olyannyira nem, hogy az idei év elején fel is függesztették, hogy még egyszer alaposan átvizsgálják a sikertelenség okait. 

Az egyik megoldás a sok közül az lett, hogy az állatkert vezetése úgy döntött, bevonják a személyzet és a tisztításokat végző cég láthatósági mellényeit, mert azt gyanítják, hogy a rikító szerelés elvonja az állatok figyelmét, így nem tudnak egymásra koncentrálni. 

Yang Guang
photo_camera Yang Guang Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

A kiszolgáló cég Interserve dolgozóinak előírták azt is, hogy sűrűbben cseréljék a tisztító seprűket, minél kisebb zaj mellett takarítsanak, mert ez is zavarhatja az állatokat. 

Hogy mennyire komolyan veszik a feladatot az állatkertnél, azt jelzi, hogy az év elején egy építési beruházást is megakadályoztak a szomszédban, mert attól tartottak, a hangos építkezés zavarná az állatok nyugalmát.

A két óriáspandának még három éve van Skóciában, aztán vissza kell térniük Kínába. Tian és Yang Nagy-Britannia és Kína 2,6 milliárd font értékű kereskedelmi megállapodásának részeként érkeztek Skóciába.

Tiannak 2009-ben már születtek bocsai Kínában, de Skóciában még nem szült. Mesterségesen is próbálták megtermékenyíteni Yang és egy másik berlini óriáspanda spermájával is, de nem sikerült. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.