Az edinburghi állatkertben bevonták a láthatósági mellényeket, hogy ne zavarják az óriáspandákat a közösülésben

Tian TianFotó: ANDY BUCHANAN/AFP

2011-ben érkezett a skóciai Edinburghbe a két kínai kölcsön-óriáspanda, Tian Tian és Yang Guang és öt éve próbálkoznak a gondozók olyan körülményeket teremteni, hogy végre párosodjanak is. 

A szaporítási program idáig nem működött, olyannyira nem, hogy az idei év elején fel is függesztették, hogy még egyszer alaposan átvizsgálják a sikertelenség okait. 

Az egyik megoldás a sok közül az lett, hogy az állatkert vezetése úgy döntött, bevonják a személyzet és a tisztításokat végző cég láthatósági mellényeit, mert azt gyanítják, hogy a rikító szerelés elvonja az állatok figyelmét, így nem tudnak egymásra koncentrálni. 

Yang GuangFotó: ANDY BUCHANAN/AFP

A kiszolgáló cég Interserve dolgozóinak előírták azt is, hogy sűrűbben cseréljék a tisztító seprűket, minél kisebb zaj mellett takarítsanak, mert ez is zavarhatja az állatokat. 

Hogy mennyire komolyan veszik a feladatot az állatkertnél, azt jelzi, hogy az év elején egy építési beruházást is megakadályoztak a szomszédban, mert attól tartottak, a hangos építkezés zavarná az állatok nyugalmát.

A két óriáspandának még három éve van Skóciában, aztán vissza kell térniük Kínába. Tian és Yang Nagy-Britannia és Kína 2,6 milliárd font értékű kereskedelmi megállapodásának részeként érkeztek Skóciába.

Tiannak 2009-ben már születtek bocsai Kínában, de Skóciában még nem szült. Mesterségesen is próbálták megtermékenyíteni Yang és egy másik berlini óriáspanda spermájával is, de nem sikerült. (Independent)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.