Az edinburghi állatkertben bevonták a láthatósági mellényeket, hogy ne zavarják az óriáspandákat a közösülésben

2018 szeptember 16., vasárnap 20:52
138
Tian Tian Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

2011-ben érkezett a skóciai Edinburghbe a két kínai kölcsön-óriáspanda, Tian Tian és Yang Guang és öt éve próbálkoznak a gondozók olyan körülményeket teremteni, hogy végre párosodjanak is. 

A szaporítási program idáig nem működött, olyannyira nem, hogy az idei év elején fel is függesztették, hogy még egyszer alaposan átvizsgálják a sikertelenség okait. 

Az egyik megoldás a sok közül az lett, hogy az állatkert vezetése úgy döntött, bevonják a személyzet és a tisztításokat végző cég láthatósági mellényeit, mert azt gyanítják, hogy a rikító szerelés elvonja az állatok figyelmét, így nem tudnak egymásra koncentrálni. 

Yang Guang Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

A kiszolgáló cég Interserve dolgozóinak előírták azt is, hogy sűrűbben cseréljék a tisztító seprűket, minél kisebb zaj mellett takarítsanak, mert ez is zavarhatja az állatokat. 

Hogy mennyire komolyan veszik a feladatot az állatkertnél, azt jelzi, hogy az év elején egy építési beruházást is megakadályoztak a szomszédban, mert attól tartottak, a hangos építkezés zavarná az állatok nyugalmát.

A két óriáspandának még három éve van Skóciában, aztán vissza kell térniük Kínába. Tian és Yang Nagy-Britannia és Kína 2,6 milliárd font értékű kereskedelmi megállapodásának részeként érkeztek Skóciába.

Tiannak 2009-ben már születtek bocsai Kínában, de Skóciában még nem szült. Mesterségesen is próbálták megtermékenyíteni Yang és egy másik berlini óriáspanda spermájával is, de nem sikerült. (Independent)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt