Eliud Kipchoge megjavította a maratoni világcsúcsot

Eliud Kipchoge a célban, a háttérben a futóóra már tovább ketyegett, valójában egy másodperccel hamarabb futott be világcsúccsal a célba a berlini maratonon.Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Több mint egy percet javított a maratoni táv világcsúcsán a kenyai Eliud Kipchoge a vasárnapi berlini maratonon. Kipchoge a rekordállításra különösen ideálisnak tartott berlini versenyen - ahol kellően hűvös van, és szinte teljesen sík a terep - 2:01:40 alatt ért célba, 77 másodpercet javítva az eddigi legjobb maratoni időn, Dennis Kimmetto 2014-ben futott 2:02:57-es rekordján.

Az olimpiai címvédő Kipchoge a tavalyi berlini maratnonon is világcsúcsra készült, de akkor az esős időben nem volt reális esélye a rekordra. Idén viszont csak egyéni rekordja megdöntésére készült - igaz, az csupán 8 másodperccel maradt el a világcsúcstól.

Az Index beszámolója szerint Kipchoge bátran kezdett, az első kilométerektől világcsúcstempót diktált, így elég hamar le is szakadtak róla a vetélytársai. A féltávhoz 61:06-os idővel érkezett, ez már 40 másodperccel volt jobb Kimetto rekordrészidejétől. A verseny második felében még gyorsulni is tudott, 25 és 30 kilométer között futotta a verseny addigi leggyorsabb ötezer méterét.