Az Index kirakott egy barométert, ami jelzi, hogy szabadon dolgozik-e a szerkesztőség

Évek óta a frontvonalban érezzük magunkat. Mint egy világháborúban. Hol a Vörös Hadsereg söpör át rajtunk, hol a Wehrmacht, mi meg csak kapkodjuk a fejünket

- így kezdődik az Index főszerkesztője, Tóth-Szenesi Attila kedden megjelent szolgálati közleménye. Hétfőn ugyanis bejelentették, Spéder Zoltán kivonult az Index mögül, az eddigi igazgató és egy KDNP-s üzletember vette meg a CEMP-et.

„Van két alapvető dolog, ami nélkül nem létezik Index. Az egyik a tartalmi függetlenség, vagyis az, hogy a szerkesztőség a szakmai szabályokat betartva azt ír, amit akar, olyan képet közöl, amilyet akar – ebbe kívülről beleszólni nem lehet. A másik: a szerkesztőség azokkal a munkatársakkal dolgozik, akikkel akar, kívülről ránk erőltetni senkit nem lehet, ahogy külső utasításra kirúgni sem” - írja Tóth-Szenesi. Az alapítvány tulajdon a cikk szerint eddig mindkettőt biztosította, a jelenlegi helyzetben pedig két garanciája van az Index működésének.

„Az egyik a jelenlegi alapítványi konstrukció. Amíg ez nem változik, a kuratórium egyetlen tagja Bodolai László marad, a szerkesztőség szabadon dolgozhat.

A másik a mindenkori főszerkesztő, akit – úgy, mint eddig – a szerkesztőség megbecsült tagjai közül választ a szerkesztőség, és támogatja bizalmi szavazáson.”

Ha bármilyen változás van, a lehető leghangosabban jelezzük a világnak

- írja a főszerkesztő.

A szerkesztőség tagjai ezért létrehoztak egy oldalt, a szabadindex.eu-t, ami azt jelzi, „a szerkesztőség saját álláspontja szerint hagyják-e, hogy munkáját a piaci és politikai szereplőktől, illetve a tulajdonosi befolyástól függetlenül végezze”.