Egy japán milliárdos befizetett Elon Musknál a Hold körüli utazásra

2018 szeptember 18., kedd 5:37
122
Maezava Juszaku japán milliárdos befizetett Elon Musknál egy Hold körüli utazásra. Fotó: DAVID MCNEW/AFP

Maezava Juszaku japán milliárdos lehet az első ember a Földön, aki turistaként keresi fel a Holdat. A Zozo nevű online divatáruház alapítója fizetett be Elon Musk űrcégénél, a Space X-nél a Hold körüli utazásra. Hogy mennyiért, azt sem ő, sem Musk nem árulta el. A New York Times szakértői becslésekre hivatkozva azt írja, hogy az utazás több tíz, vagy akár több százmillió dollárba is kerülhet.

Ráadásul még azt se tudni, hogy Maezava mikor indulhat, mert a Space X egyelőre még le se gyártotta a szemérmesen csak BFR-ként emlegetett, valójában Big Fucking Rocket (Kurvanagy Rakéta) névre hallgató eszközét, amivel Hold körüli pályára lehetne állítani egy személyszállításra is alkalmas űrhajót. A Kurvanagy Rakétát Musk szerint 2023-ra fejleszthetik ki 2-10 milliárd dollárból. Musk annyit elárult, hogy Maezava menetérti jegye "jelentős hozzájárulás" a projekt költségvetéséhez.

A Times megjegyzése szerint bár a Space X jelentős eredményeket ért el az űrtechnológiában, Musk előzetes becslései arról, hogy egy új eszköze mikorra készülhet el, általában túl optimistának szokott bizonyulni. A jelenlegi legnagyobb rakétája, a Falcon Heavy fejlesztése például négy évvel tovább tartott, mint becsülte, a Kurvanagy Rakéta elkészültét pedig korábban, amikor még marsutazást tervezett, 2022-re tippelte. Tavaly februárban pedig azt állította, hogy már 2018-ban Hold körüli útra indulhat két, meg nem nevezett űrturista, akik akkor állítása szerint letették az előleget az utazásra.

A nagy késlekedéssel elkészült Falcon Heavy amúgy üzletileg egyelőre inkább kudarc. A technológia fejlődésével egyre kisebb műholdakat állítanak elő, melyek fellövéséhez tökéletesen elegendő a Space X alaprakétája, a Falcon 9. Jellemző, hogy a februári szűzutazása óta még egy Falcon Heavyt se lőttek fel.

Maezavának amúgy van mit a tejbe aprítania, a nevét akkor ismerhettük meg, amikor 110 millió dollárt adott a híres graffitis, Jean-Michel Basquiat egyik festményéért - az összeg hallatán saját bevallása szerint még Basquiat nővérének, Lisane-nak is elakadt a szava. (Via The New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt