Rekordok sorát megdöntve 110,5 millió dollárért kelt el Jean-Michel Basquiat egyik festménye

A grafitisből lett művész Jean-Michel Basquiat rocksztár volt a festők között, és rocksztárhoz illően 27 éves korában meg is halt heroin-túladagolásában. Alig hét évig dolgozott, mostanra mégis számtalan rekord fűződik a nevéhez, miután csütörtökön 110,5 millió dolláért kelt el egy cím nélküli festménye.

Ezzel ez a mű lett

  • az 1980 óta készült legdrágább műalkotás;
  • a fekete művész alkotta legdrágább műalkotás;
  • az amerikai művész alkotta legdrágább műalkotás;

egyben természetesen a legdrágább Basquiat-festmény is, majd megkétszerezve korábbi rekordját. A vevő a 41 éves Juszaku Maezava japán divatmágnás, aki korábban már 57,3 millió dollárt adott Basquiat egy másik festményéért. A kép megvétele után képet is posztolt magáról a képpel, ahol azt írta, hogy

szeretné "annyi emberrel megosztani az alkotást, amennyivel csak lehet".

Basquiat haiti apától és Puerto Ricó-i anyától született 1960-ban Brooklynban. 15 évesen kibukott a gimnáziumból, egy művészeti iskolában tanult tovább. A SAMO grafitis duó tagjaként tagelte körbe New Yorkot, majd az évtized végén saját festésű képeslapok és pólók árusításából élt. Egyik képeslapját Andy Warhol vette meg. Képeit először 1980-ban mutatták be a Times Squate Show-n, első szóló kiállítását 1981-ben rendezte. Hamar befutott, világszerte voltak kiállításai, de 1988-ban túladagolásban meghalt. Azóta legendává vált. (Via BBC)