Két napig tart az azonos neműek házasságkötésének ellehetetlenítéséről szóló népszavazás Romániában

külföld
2018 szeptember 18., 16:42
comments 113

Rendkívüli kormányülésen hozott sürgősségi rendelet arról a bukaresti kabinet, hogy

két napig tart majd Romániában a család meghatározásáról szóló, alkotmánymódosító népszavazás.

A határozat szerint október 6-7-én rendezik meg a referendumot arról, hogy családot "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként" meghatározó szöveg kerüljön az alkotmányba. A jelenleg hatályos román alkotmányban "a házastársak önkéntes elhatározással létrehozott házassága" szerepel. A kétnapos voksolást azzal indokolta a kormány, hogy csak így van lehetősége mindenkinek a véleménynyilvánításra. Igaz, a szavazólapokon szövegszerűen nem lesz rajta a változtatást, csupán annyit kérdeznek majd, hogy

"egyet ért-e az alkotmánymódosító törvénnyel abban a formában, ahogy azt elfogadta a parlament?".

Viorica Dancila miniszterelnök szerint a család meghatározásáról kiírt referendum "nem irányul a szexuális kisebbségek ellen, ahogyan azt egyesek megpróbálják beállítani". Az alkotmánymódosítási kezdeményezés állítólag civil ügyként indult, de igen hamar beállt mögé a szociálliberális koalíció. Az ellenzék szerint csak azért bővítették kétnaposra a szavazást, nehogy érvénytelen legyen. (MTI)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.