Két napig tart az azonos neműek házasságkötésének ellehetetlenítéséről szóló népszavazás Romániában

Rendkívüli kormányülésen hozott sürgősségi rendelet arról a bukaresti kabinet, hogy

két napig tart majd Romániában a család meghatározásáról szóló, alkotmánymódosító népszavazás.

A határozat szerint október 6-7-én rendezik meg a referendumot arról, hogy családot "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként" meghatározó szöveg kerüljön az alkotmányba. A jelenleg hatályos román alkotmányban "a házastársak önkéntes elhatározással létrehozott házassága" szerepel. A kétnapos voksolást azzal indokolta a kormány, hogy csak így van lehetősége mindenkinek a véleménynyilvánításra. Igaz, a szavazólapokon szövegszerűen nem lesz rajta a változtatást, csupán annyit kérdeznek majd, hogy

"egyet ért-e az alkotmánymódosító törvénnyel abban a formában, ahogy azt elfogadta a parlament?".

Viorica Dancila miniszterelnök szerint a család meghatározásáról kiírt referendum "nem irányul a szexuális kisebbségek ellen, ahogyan azt egyesek megpróbálják beállítani". Az alkotmánymódosítási kezdeményezés állítólag civil ügyként indult, de igen hamar beállt mögé a szociálliberális koalíció. Az ellenzék szerint csak azért bővítették kétnaposra a szavazást, nehogy érvénytelen legyen. (MTI)


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.