Weber: A keresztény értékek, amiket hirdetek, közelebb állnak Ferenc pápához, mint Orbánhoz

külföld
2018 szeptember 18., 07:27
comments 159
Orbán Viktor és Manfred Weber 2015. június 4-én az Országházban.
photo_camera Orbán Viktor és Manfred Weber 2015. június 4-én az Országházban. Fotó: Miniszterelnökség/Anadolu Agency

„A keresztény értékek, amiket hirdetek, közelebb állnak Ferenc pápához, mint az Orbán-félékhez”

- mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a Financial Timesnak. Ezt arra a felvetésre válaszolta, hogy sokak szerint jobbközép politikusként maga is tesz engedményeket az Orbán-Salvini-féle mainstream-ellenes erőknek - például, hogy támogatja a burka betiltását. A Financial Timesnak már azt mondta, átgondolta az álláspontját ebben az ügyben, mert kétségei vannak a vallásszabadság ügyében.   

„Európai Unióként meg kell mutatnunk, hogy nyitottak vagyunk a migránsok felé. Mi az ember jogok eszméjét találtuk ki, és nem a keresztény jogok eszméjét” 

- mondta. 

Az, hogy a magyar kormány élesen elutasítja a kvótákat, Weber szerint azt mutatja, hogy milyen messze van Orbán a néppárti konszenzustól. 

Ezzel együtt Weber nem akarja, hogy kidobják a Fideszt a Néppártból. Azt mondta, arra fogja ösztönözni a pártot, hogy folytassák a párbeszédet Orbánnal, amikor ezen a héten Salzburgban találkoznak. 

„A Néppárt családi ügyei bonyolultabbak, mint másoké. Nem akarom felosztani Európát jó és rossz európaiakra” - mondta a Financial Timesnak. 

Weber múlt héten igennel szavazott a Sargentini-jelentésre, elmondása szerint azért, mert Orbán nem tett lépéseket a kompromisszum felé. A frakcióvezető szerint Magyarországon rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.