A külügyminisztérium bekérette a spanyol nagykövetet, miután a spanyol külügyminiszter azt mondta, Magyarország xenofób, és itt nincsenek szétválasztva a hatalmi ágak

2018 szeptember 19., szerda 13:34
292

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdán bekérette Spanyolország budapesti nagykövetét.

Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára azt mondta, kedden Josep Borell, a „szélsőbaloldali spanyol kormány külügyminisztere sértő és durva kirohanást” intézett Magyarország ellen egy nyilvános fórumon. Magyar szerint lehetnek a két ország között nézeteltérések, és ebben „a turbulens európai politikai helyzetben” megfogalmazódnak kritikák az egyes országokkal szemben, de ezek hangneme nem lépheti túl a tisztesség és korrekt együttműködés kereteit, ráadásul úgy, hogy erre a magyar fél érdemben nem tud reagálni.

Az államtitkár elmondása szerint a spanyol külügyminiszter a fórumon xenofóbiával vádolta meg Magyarországot, illetve azzal, hogy itt a hatalmi ágak nincsenek szétválasztva, nincs sajtószabadság, továbbá pszeudodemokráciának nevezte nemcsak Magyarországot, de a térség többi államát is.

Magyar Levente közölte: Magyarország visszautasítja a spanyol külügyminiszter állításait, hiszen mindenki meggyőződhet arról, hogy teljes a sajtószabadság, a hatalmi ágak is elkülönülve működnek, és a magyar emberek nem idegengyűlölők.

Érthető, hogy az Orbán–Salvini-találkozó és a Sargentini-jelentés után Magyarország kiemelt helyen szerepel az európai politikai közbeszédben, és szinte minden kormány valamilyen módon reflektál a magyar politikára, de „ha valaki olyan tónusban teszi ezt, mint Josep Borell, azt a magyar kormány nem tudja elfogadni” – mondta Magyar Levente, aki jelezte azt is, hogy Spanyolországgal kifejezetten felívelőben vannak a kapcsolatok, október végén várják Josep Borellt Budapestre.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt