A szúnyogok műanyagot esznek, ami így bekerül a táplálékláncba

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Brit kutatók új jelentése szerint a szúnyogok miatt a madarakba, denevérekbe és pókokba is bekerül a mikroműanyag. Az apró műanyagrészecskék, amiket a szúnyogok még lárvaként nyelnek le a vízzel, a kifejlett, repülő állatokban is megtalálhatók, tehát a mikroműanyagot a szúnyogokkal táplálkozó állatok is felveszik – írja Amanda Callaghan biológus, a Readingi Egyetem kutatócsoportjának vezetője.

A tudósok szerint ez az első tanulmány, ami bebizonyította, hogy a mikroműanyag a repülő rovarokon keresztül bekerülhet a szárazföldön élők táplálékláncába.

Callaghan szerint ez „alapvetően egy újabb fajtája a szennyezésnek, amit korábban nem vettünk figyelembe”, és azt mondta, bár a csapat a szúnyogokat laboratóriumi körülmények között figyelte meg, „igen valószínű”, hogy a folyamat már a vadonban is zajlik.

Fotó: Potyike / Flickr

A kutatók a dalos szúnyogot (Culex pipiens) vizsgálva megfigyelték, ahogyan apró, 2 mikrométeres műanyaggolyócskák a különböző életszakaszokon át a testükben maradtak. Miután a szúnyogok a harmadik lárvaállapotban milliliterenként 80 ezer golyócskát tartalmazó vizet vettek magukhoz, a negyedik lárvaállapotban a kutatók átlagosan 3000 apró golyócskát találtak a szervezetükben. Lárvaállapotban még több mint 1000 golyó volt, a kifejlett szúnyogban pedig több mint 40 darab maradt meg. (A mikrométer a méter milliomodrésze.)

A mikroműanyag továbbadása a mérettől függ. A szúnyogok, amiknek a vizében 15 mikrométeres golyócskák voltak, ezeket a darabokat kisebb mennyiségben vették csak fel. Az életszakaszok során bennük kevesebb golyócska volt megtalálható, a kifejlett állatokban pedig egyáltalán nem voltak ilyenek.

A kutatók felfedeztek egy kivételt is: ha 2 és 15 mikrométeres golyócskák voltak egyszerre a vízben, a kifejlett szúnyogokban kimutathatóak voltak a 15 mikrométeres golyók.

A kutatás során használt műanyaggolyócskák fluoreszkálnak, ezért mikroszkóp alatt jól láthatóak. A kutatók így meg tudták állapítani, hogy a szúnyogok testében a mikroműanyag hol vészeli át az életszakaszok közötti átmenetet. Ezek az ún. Malpighi-edények, amik a kiválasztást végzik a rovarok szervezetében, és leginkább a vesékhez hasonlíthatóak. A belekkel ellentétben ezek az átmenetek között szinte változatlanok maradnak.

A kutatók abból indulnak ki, hogy laboreredményeik más rovarokra is vonatkoztathatók. „Mivel a dalos szúnyogokat itt modellorganizmusként használtuk, minden édesvízi rovar, amely mikroműanyag felvételére képes, a műanyagot valószínűleg szárazföldi, kifejlett állapotában is magában hordozza” – írták a kutatók tanulmányukban. (MTI/Telegraph)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.