Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított a Tesla ellen

Az amerikai igazságügyi minisztérium kedden vizsgálatot indított az Elon Musk alapította, elektromos autókat gyártó Tesla vállalat ellen, Musk korábbi, a cég tőzsdéről való kivezetéséről szóló Twitter-bejegyzései miatt – tudta meg a Bloomberg.

Elon Musk még augusztusban írta ki a Twitterre, hogy kivezeti a jelenleg tőzsdén lévő vállalatot, és ehhez megvan a szükséges tőke is. De azt az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet kérdésére sem volt hajlandó közölni, hogy honnan, miből fedezi a tőzsdei kivezetést, vagyis a vállalati részvények felvásárlását. Musk augusztusi bejelentése után a Tesla részvényeinek értéke azonnal szárnyalni kezdett, de ez hamarosan zuhanásba fordult, amikor kiderült, hogy nincs meg a fedezet a kivezetéshez. Amerikai lapok akkor kínai befektetőt, vagy befektetőket sejtettek a háttérben.

Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet vizsgálatot indított, és beidézte a Tesla igazgatóit. Polgári peres eljárást indítottak a cég részvényesei is, mondván: Elon Musk elnök-vezérigazgató félrevezette őket, és így tetemes anyagi veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni.

Elon Musk és Grimes a MET-gálán.Fotó: Angela Weiss/AFP

A Bloomberg szerint bűnvádi eljárásról van szó, a Wall Street Journalnek pedig egy szakértő arról nyilatkozott, hogy valószínűleg értékpapírpiaci csalás miatt folyik a minisztérium vizsgálata. A Tesla kedd este közleményt adott ki, amiben azt írta: a cég nem kapott büntetés terhe melletti idézést, és egyébként is együttműködik a minisztériummal. Az igazságügyi minisztérium szóvivője nem kommentálta a Bloomberg értesüléseit. (Frissítés: a cikkben eredetileg privatizálás szerepelt, de mint többen jelezték, a tőzsdei kivezetés a pontos.) (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.