Az őrült tempóban növekvő antidepresszáns-fogyasztás is növelheti az antibiotikum-rezisztenciát

2018 szeptember 19., szerda 14:03
81

Évi hétszázezer ember halálát okozzák már világszerte az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok. Ha a jelenlegi ütemben növekszik tovább a szuperbaktériumok aránya, 2050-re már akár évi tízmillió halálos áldozatot is szedhetnek. Egy friss tanulmány szerint az antibiotikum-rezisztens baktériumok elszaporodásával párhuzamosan 2 százalékról 13 százalékra növekedett azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik valamilyen antidepresszánst szednek.

Persze tudjuk, hogy a korreláció nem feltétlenül jelent okszerűséget, a tanulmány megállapításai még így is aggasztóak Még úgy is, hogy a kutatók laboratóriumi körülmények között, szokatlan adagolással, és csak egy baktériumfajjal vizsgálták az antidepresszánsok hatását. A kólikabaktériummal végzett vizsgálatok alapján ugyanis a Prozac márkanéven forgalmazott szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI) - mely a szerotoninszint növelésével segít a depresszió tünetein -, a fluoxetine hatására a kólikabaktériumok mutálódni kezdtek, és sokkal hatékonyabbá vált az a mechanizmusuk, amivel kilökik magukból a sejtekbe került toxinokat, amilyenek az antibiotikumok is. Ez a fajta mutáció az alapja az antibiotikum-rezisztencia kialakulásának a baktériumokban.

Fotó: FERNANDO DA CUNHA/BSIP

Nyilván egy ilyen tanulmányból még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, ahhoz előbb a valóshoz közelibb körülmények között - vagyis élő szervezetben, állat- és emberkísérletekben, és valós adagolásban - is vizsgálni kéne, milyen hatása van az antidepresszánsoknak a baktériumokra. És nem csupán a kólikára, legalább a kórházi fertőzések két leggyakoribb okozójára, az MRSA-ra és a Clostridium difficilére is ki kéne terjeszteni a vizsgálatokat.

És az is igaz, hogy az antibiotikum-rezisztencia kialakulásában az antidepresszánsoknál minden bizonnyal sokkal nagyobb szerepe van a vágóállatokat antibiotikumokkal tömő húsiparnak és annak, hogy az orvosok túl gyakran írnak fel antibiotikumot, amit a páciensek aztán nem megfelelően használnak. Nem szedik elég ideig, a fölösleget pedig gyakran csak lehúzzák a vécén, egyenesen a természetbe juttatva az antibiotikumokat. Így a baktériumok már a természetben megkezdhetik az alkalmazkodást a méreganyagokhoz, mert ugyan az antibiotikum lényege, hogy megöli a baktériumot, a természetes közegben túlélő baktériumfajták elszaporodva továbbadhatják rezisztenciájukat.

Ez amúgy nem csupán a kidobott gyógyszerek miatt van így: a beszedett antidepresszánsok hatóanyagának 11 százaléka a mérések szerint csak átmegy a páciens szervezetén, és a vizelettel a csatornarendszerbe kerül. Ez persze nehezebben védhető ki, de csak még fontosabbá teszi, hogy legalább a fölösleges gyógyszerekkel ne terheljük a természetet. (Via Popsci)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt