Híg trágyával áraszthatják el Észak-Karolinát a hurrikánt követő áradások

2018 szeptember 19., szerda 3:30
124
Elárasztott sertéstelep az Észak-Karolinai Trenton közelében. Az államban 9,7 millió sertést nevelnek, a trágyájukat háromezernél több nyitott medencében gyűjtik. Fotó: Steve Helber/AP

Tizenhárom mesterséges, disznótrágya tárolására épített medencét árasztott el a víz a Florence hurrikánt követő esőzésekben, jelentette az észak-karolinai környezetvédelmi minisztérium. Észak-Karolina az Egyesült Államok legnagyobb disznótenyésztő állama, 2100 farmon 9,7 millió disznót nevelnek, ezek úgy évi 4,5 millió tonna trágyát termelnek.

A híg trágyát több mint háromezer mesterséges medencében gyűjtik, melyek közül a nagyobbak akkorák, mint egy olimpiai úszómedence - vagyis 2500 köbméter híg trágya tárolására alkalmasak. Ilyenekből öntött el 13-at a víz a hurrikánt követő esőzések után. Négy medencében szerkezeti károk is keletkeztek, kilencet elárasztott a víz.

A trágya a vízbe kerülve komoly szennyezést, járványokat is okozhat. Ez még úgy is komoly probléma, ha az árvizek egyelőre elenyésző arányban árasztottak el ilyen medencéket - több mint háromezer medencével nincs egyelőre probléma. 2016-ban a Matthew hurrikán összesen 14 medencét árasztott el, a végül a folyókba kerülő trágya akkor algásodást és halpusztulást okozott. (Via Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt