Híg trágyával áraszthatják el Észak-Karolinát a hurrikánt követő áradások

külföld
2018 szeptember 19., 03:30
Elárasztott sertéstelep az Észak-Karolinai Trenton közelében. Az államban 9,7 millió sertést nevelnek, a trágyájukat háromezernél több nyitott medencében gyűjtik.
photo_camera Elárasztott sertéstelep az Észak-Karolinai Trenton közelében. Az államban 9,7 millió sertést nevelnek, a trágyájukat háromezernél több nyitott medencében gyűjtik. Fotó: Steve Helber/AP

Tizenhárom mesterséges, disznótrágya tárolására épített medencét árasztott el a víz a Florence hurrikánt követő esőzésekben, jelentette az észak-karolinai környezetvédelmi minisztérium. Észak-Karolina az Egyesült Államok legnagyobb disznótenyésztő állama, 2100 farmon 9,7 millió disznót nevelnek, ezek úgy évi 4,5 millió tonna trágyát termelnek.

A híg trágyát több mint háromezer mesterséges medencében gyűjtik, melyek közül a nagyobbak akkorák, mint egy olimpiai úszómedence - vagyis 2500 köbméter híg trágya tárolására alkalmasak. Ilyenekből öntött el 13-at a víz a hurrikánt követő esőzések után. Négy medencében szerkezeti károk is keletkeztek, kilencet elárasztott a víz.

A trágya a vízbe kerülve komoly szennyezést, járványokat is okozhat. Ez még úgy is komoly probléma, ha az árvizek egyelőre elenyésző arányban árasztottak el ilyen medencéket - több mint háromezer medencével nincs egyelőre probléma. 2016-ban a Matthew hurrikán összesen 14 medencét árasztott el, a végül a folyókba kerülő trágya akkor algásodást és halpusztulást okozott. (Via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.