Kiengedték a börtönből a korrupció miatt elítélt volt kormányfőt, a lányát és a vejét

Pár hónap után kiszabadult a börtönből szerdán Navaz Saríf korrupció miatt elítélt volt pakisztáni miniszterelnök és a lánya meg a veje, miután a bíróság a fellebbezés idejére elrendelte börtönbüntetésük végrehajtásának felfüggesztését.

„A felső bíróság felfüggesztette a korábbi döntést, amely csupán a választásokat akarta manipulálni”

– mondta nyilatkozatában a sajtónak a bírósági döntés kihirdetése után Ahszán Ikbál korábbi belügyminiszter, aki Saríf idején töltötte be ezt a tisztséget.

A bírósági döntés óvadék ellenében helyezte őket szabadlábra. Havádzsa Ászif korábbi külügyminiszter az igazság győzelmének nevezte a döntést.

Saríf maga is kétségbe vonta az őt bűnösnek kimondó bírósági ítéletet, és úgy fogalmazott, hogy az nem alapul semmilyen bizonyítékon. Saríf szerint az ügy politikailag motivált, és a célja nem más, mint ő és pártja lejáratása.

Navaz Sarif lemondott pakisztáni kormányfőFotó: Aamir Qureshi/AFP

Sarífot 10 év börtönre ítélték idén, a lánya, Marjam 7, a veje, Mohammed Szefdár pedig 1 évet kapott, mert nem tudtak elszámolni azoknak a pénzeknek az eredetével, amikből többek között Londonban luxusingatlanokat vásároltak. Saríf ezeket az összegeket az adóbevallásában sem tüntette fel.

Navaz Saríf ellen több bírósági ügy is folyamatban van. Sarífot, aki háromszor volt Pakisztán miniszterelnöke, tavaly áprilisban távolította el kormányfői székből a bíróság, és egész életére eltiltotta a közügyektől. (MTI)