Modrić után Lovren ellen is vádat emeltek a korrupt horvát focielit ellen zajló perben

bűnügy
2018 szeptember 19., 14:59
comments 42

Horvátországban tovább zajlik a Mamić-ügy, azaz a horvát labdarúgó szövetség korábbi vezetőinek korrupciós eljárása.  

Júniusban az eszéki bíróság 6 és fél év börtönre ítélte Zdravko Mamićot, a Dinamo Zágráb egykori elnökét, a horvát futballszövetség volt alelnökét, az egész horvát futballélet legbefolyásosabb figuráját, aki 2003 és 2016 között vezette a legnagyobb horvát futballklubot. 

Mamić, aki nemcsak a horvát foci, de közélet egyik meghatározó szereplője is, szoros kapcsolatokkal a politika és média világában egyaránt, a vád szerint M15 millió eurónak megfelelő kunát sikkasztott el, amikor 2008-ban klubvezetőként eladta Luka Modrićot a brit Tottenham Hotspurnek, 2010-ben Dejan Lovrent pedig a francia Olympique Lyonnak.

Zdravko Mamics elhagyja a boszniai bíróságot egy kiadatási meghallgatás után június 15-én
photo_camera Zdravko Mamics elhagyja a boszniai bíróságot egy kiadatási meghallgatás után június 15-én Fotó: ELVIS BARUKCIC/AFP

Az ügyben vádat emeltek már a Real Madridban játszó, az idei aranylabdára is esélyesnek tartott Luka Modrić ellen, akit hamis tanúzással vádolnak.

A bűnszervezete úgy működött, hogy a szövetség vezetője pénzt ajánlott a fiatal tehetségeknek, akik cserébe lemondtak későbbi bevételeik - játékjoguk - egy részéről. Ezután úgy adták el a játékosokat külföldre, hogy a transzferdíj fele a játékost illeti, de ezt a pénzt ők a Mamić-családnak tolták tovább. 

A csalást, állítja az ügyészség, annyira béna módon intézték, hogy a szerződések megkötése után íratták csak meg a pénzmegoszlásra vonatkozó záradékot.

Modrić 2015-ben azt vallotta, hogy utólag írt alá egy különszerződést erről Mamić-al, de ezt a vallomást később megmásította, és azt mondta, 2004-ben írta alá a záradékot. Az ügyészség szerint meghamisították, visszadátumozták a szerződést, Modrić pedig szándékosan hazudott eskü alatt, ezért most márciusban vádat emeltek ellene.

Luka Modric érkezik az eszéki bíróságra 2017 június 13-án
photo_camera Luka Modric érkezik az eszéki bíróságra 2017 június 13-án Fotó: STRINGER/AFP

A friss fejlemény az, hogy a hasonló vallomást tevő Dejan Lovrent is megvádolták az ügyben. Lovren szintén azt vallotta, hogy szerződés előtt keletkezett a záradék, de a nyomozóhatóságok szerint ennek az ellenkezője igaz. Mindkét játékost ötéves börtönbüntetés fenyegeti. 

Az ügy odahaza beárnyékolta a vébécsapatért izgulást, sokan nem támogatták a csapatot, a botrányról itt írtunk részletesen. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.