Uniós csúcs Salzburgban: Orbán határokról, Weber a magyar jogállamiságról beszélgetne

politika
2018 szeptember 19., 14:34
comments 197

A magyar miniszterelnök szerda délután a volt szlovén kormányfővel, Janez Janšával tárgyalt, mielőtt megérkezett volna az  európai uniós állam-, illetve kormányfők informális salzburgi találkozójára.  

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Az MTI szerint Orbán újságírók előtt arról beszélt, örül hogy téma lesz a határvédelem, mert a magyarok ki akarják fejezni, hogy ragaszkodnak az ehhez fűződő jogaikhoz, nem akarják másra bízni ezt a feladatot.

Arra a kérdésre a tudósítás szerint nem adott választ, hogy akkor korábban miért kapacitálta az unió külső határainak közös megerősítését. (Erről az ellentmondásról Magyari Péter múlt héten részletesen is írt.) 

Orbán ehelyett azt hangsúlyozta, hogy  . „elvégezzük a munkát", és „ez a mi feladatunk”, sőt a Frontex létjogosultságát is zárójelbe tette: 

„Megvédett-e az ügynökség bárhol is határokat valaha? Mi, magyarok igen."

Arra a kérdésre, hogy marad-e a Fidesz a Néppártban, annyit felelt, hogy „mi vagyunk az EPP legsikeresebb pártja”, pont.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

A két napig tartó csúcson a határvédelem mellett a Brexit lesz a másik nagy téma, de az Európai Bizottság következő elnökére legnagyobb eséllyel pályázó Manfred Weber napirenden tartaná a magyar jogállamiság helyzetét is az Európai Parlamentben zajlott vita után. 

A bajor konzervatív politikus a Der Spiegel szerint  felszólította a testület tagjait, hogy foglalkozzanak azzal a kérdéssel, vannak-e Magyarországon jogállamisági problémák, amelyekkel szemben el kellene járnia az EU-nak. 

Szerinte többet és aktívabban kell beszélni az olyan tagállamokban előforduló jogállamiságot érintő problémákkal, mint Lengyelország vagy Magyarország. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt