Uniós csúcs Salzburgban: Orbán határokról, Weber a magyar jogállamiságról beszélgetne

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A magyar miniszterelnök szerda délután a volt szlovén kormányfővel, Janez Janšával tárgyalt, mielőtt megérkezett volna az  európai uniós állam-, illetve kormányfők informális salzburgi találkozójára.  

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Az MTI szerint Orbán újságírók előtt arról beszélt, örül hogy téma lesz a határvédelem, mert a magyarok ki akarják fejezni, hogy ragaszkodnak az ehhez fűződő jogaikhoz, nem akarják másra bízni ezt a feladatot.

Arra a kérdésre a tudósítás szerint nem adott választ, hogy akkor korábban miért kapacitálta az unió külső határainak közös megerősítését. (Erről az ellentmondásról Magyari Péter múlt héten részletesen is írt.) 

Orbán ehelyett azt hangsúlyozta, hogy  . „elvégezzük a munkát", és „ez a mi feladatunk”, sőt a Frontex létjogosultságát is zárójelbe tette: 

„Megvédett-e az ügynökség bárhol is határokat valaha? Mi, magyarok igen."

Arra a kérdésre, hogy marad-e a Fidesz a Néppártban, annyit felelt, hogy „mi vagyunk az EPP legsikeresebb pártja”, pont.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

A két napig tartó csúcson a határvédelem mellett a Brexit lesz a másik nagy téma, de az Európai Bizottság következő elnökére legnagyobb eséllyel pályázó Manfred Weber napirenden tartaná a magyar jogállamiság helyzetét is az Európai Parlamentben zajlott vita után. 

A bajor konzervatív politikus a Der Spiegel szerint  felszólította a testület tagjait, hogy foglalkozzanak azzal a kérdéssel, vannak-e Magyarországon jogállamisági problémák, amelyekkel szemben el kellene járnia az EU-nak. 

Szerinte többet és aktívabban kell beszélni az olyan tagállamokban előforduló jogállamiságot érintő problémákkal, mint Lengyelország vagy Magyarország. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.