Csak 36 százalék szerint váltható le az Orbán-kormány demokratikus választásokon, 49 százalék szerint nem

2018 szeptember 20., csütörtök 4:29

A Policy Solutions és a Friedrich Ebert Stiftung készített egy tanulmányt a magyar demokrácia állapotáról, ennek az eredményeit a 24.hu publikálta részletesen.

Az elemzéshez készült reprezentatív közvélemény-kutatásból például kiderült, hogy a magyarok 49 százaléka szerint nem váltható le a Fidesz demokratikus választásokon, 36 százalék szerint van csak erre esély, míg a maradék 15 százaléknyi ember nem tudott választ adni erre a kérdésre.

Eleve nem nagyon elégedettek a magyarok a demokráciával. Míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők és a fővárosban lakók háromnegyede gondolja, hogy a demokrácia a legjobb politikai rendszer, addig a nyolc általánossal rendelkezők csak 44 százaléka látja ezt így, hasonlóan a vidéki városok és falvak lakóihoz, és a képzetlenebbek majdnem fele szerint az ő saját életük szempontjából mindegy, hogy demokrácia vagy diktatúra van Magyarországon. Összességében a magyarok fele elégedetlen a demokrácia jelenlegi állapotával, és csak minden tizedik ember szerint "nagyon jó" a helyzet ebből a szempontból.