Meghalt Arthur Mitchell, a balett első fekete sztárja

Fotó: Noam Galai/AFP

Nyolcvannégy évesen elhunyt szerdán New Yorkban Arthur Mitchell, az első nemzetközi hírű afroamerikai balett-táncos, aki kitaposta az utat a feketék előtt a balett addig fehérek számára fenntartott világába.

Arthur Mitchell 1956-ban balett-történelmet írt azzal, hogy 

mindössze 22 évesen, első afroamerikai táncosként egy nagynevű balett-társulat, a New York City Ballet vezető táncosa lett. 

Tizenhárom évvel később, 1969-ben újabb fejezetet nyitott a tánctörténelemben azzal, hogy Martin Luther King egy évvel korábbi halála által cselekvésre sarkallva megalapította a világ első "fekete" balettiskoláját és -társulatát, a világhírű Dance Theater of Harlem-et.

Mitchell bemutatja a Dance Theatre of Harlem táncosaitFotó: JIM WATSON/AFP

A New York Times szerint főleg két szerepe hozott neki nemzetközi hírnevet: 1957-ben Diana Adams oldalán lépett fel az Agon című táncjátékban, amelyet George Balanchine írt Igor Sztravinszkij zenéjére, öt évvel később pedig Puck szerepét alakította a Szentivánéji álomban. 

A lapnak adott egyik interjúban legnagyobb eredményének azt nevezte, hogy a társadalommal dacolva bevitte a feketéket egy több évszázados művészeti ágba. A Mitchell által alapított, a 20. század úttörőjének számító balett-társulat, a Dance Theatre of Harlem tavaly novemberben Budapesten is fellépett. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.