Meghalt Arthur Mitchell, a balett első fekete sztárja

Fotó: Noam Galai/AFP

Nyolcvannégy évesen elhunyt szerdán New Yorkban Arthur Mitchell, az első nemzetközi hírű afroamerikai balett-táncos, aki kitaposta az utat a feketék előtt a balett addig fehérek számára fenntartott világába.

Arthur Mitchell 1956-ban balett-történelmet írt azzal, hogy 

mindössze 22 évesen, első afroamerikai táncosként egy nagynevű balett-társulat, a New York City Ballet vezető táncosa lett. 

Tizenhárom évvel később, 1969-ben újabb fejezetet nyitott a tánctörténelemben azzal, hogy Martin Luther King egy évvel korábbi halála által cselekvésre sarkallva megalapította a világ első "fekete" balettiskoláját és -társulatát, a világhírű Dance Theater of Harlem-et.

Mitchell bemutatja a Dance Theatre of Harlem táncosaitFotó: JIM WATSON/AFP

A New York Times szerint főleg két szerepe hozott neki nemzetközi hírnevet: 1957-ben Diana Adams oldalán lépett fel az Agon című táncjátékban, amelyet George Balanchine írt Igor Sztravinszkij zenéjére, öt évvel később pedig Puck szerepét alakította a Szentivánéji álomban. 

A lapnak adott egyik interjúban legnagyobb eredményének azt nevezte, hogy a társadalommal dacolva bevitte a feketéket egy több évszázados művészeti ágba. A Mitchell által alapított, a 20. század úttörőjének számító balett-társulat, a Dance Theatre of Harlem tavaly novemberben Budapesten is fellépett. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.