Nemcsak az önkormányzatoknak, hanem az állami cégeknek is vissza kell utalniuk az uniós támogatásokat

A Zoom.hu úgy tudja, hogy az önkormányzatok mellett az állami cégek is levelet kaptak a fel nem használt uniós támogatások visszautalásáról. A lap szerint a következő tíz napban kell átutalni a már kifizetett előlegeket a Magyar Államkincstárnak. 

Népszava pénteken arról írt, hogy az állam visszaszedi  azokat az uniós pénzeket, amelyeket az áprilisi választások előtt még bőkezűen osztott szét az önkormányzatoknak. A lap szerint az elmúlt napokban több polgármester kapott olyan levelet, amiben a Magyar Államkincstár (MÁK) illetékes pénztára értesíti őket, hogy ha a településnek megítélt európai uniós forrásból nyújtott támogatás összege meghaladja az 50 millió forintot, a számlájukon kezelt, még fel nem használ összeget szeptember 30-ig át kell utalniuk a MÁK számlájára. 

A költségvetési hiány eléggé elszaladt: a Pénzügyminisztérium pénteken közzétett gyorsjelentése szerint az év első nyolc hónapja után már 1646 milliárd forintnál, az éves előirányzat 121 százalékánál járt. A visszautalással ezt mérsékli a Pénzügyminisztérium. A tárca, ami elismerte az önkormányzatoknak küldött levelet, nem ezzel, hanem a hatályos jogszabályokkal indokolta a támogatások visszaküldését.