Theresa May: Holtpontra kerültek a Brexit-tárgyalások

A szerda-csütörtöki salzburgi informális EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján a brit kormányfő kijelentette:

holtpontra jutottak a Brexit-tárgyalások, miután az EU nem adott magyarázatot arra, hogy miért vetette el a brit javaslatcsomagot azzal az indokkal, hogy az aláásná az EU egységes belső piacát.

Donald Tusk szerinte nem adott magyarázatot az elutasításról szóló indoklásra, így patthelyzet állt elő.

Theresa May hangsúlyozta: a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárokat arról, hogy az ő jogosultságaikat nem fenyegetné az sem, ha a Brexit-tárgyalások megállapodás nélkül zárulnának. Két nagy témában nem jut dülőre a miniszterelnök szerint London és az EU. Az egyik a jövőbeni gazdasági kapcsolatrendszer, amiről Brüsszel két variációt kínált fel: 

  • az egyik, hogy maradjon az Egyesült Királyság maradjon az Európai Gazdasági Térség, illetve az EU vámuniójának tagja. May szerint ez a brit népszavazás megcsúfolása lenne.
  • A másik, miszerint egy alapszintű szabadkereskedelmi megállapodás lépne életbe, ami ellenőrzéseket vezetne be Nagy-Britannia és az EU határforgalmában. 

A brit miniszterelnök közleményét azzal zárta, hogy

"az EU-nak világosan kell látnia, hogy nem fogom semmissé tenni a népszavazás eredményét."

(MTI, BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.