Élesen kritizálta a Sorsok Házát a világ legfontosabb holokauszt múzeumának szakértője

2018 szeptember 22., szombat 5:25

A Jerusalem Post című izraeli lapnak nyilatkozott a Sorsok Házáról Robert Rozett, a Jad Vasem múzeum könyvtárának igazgatója, aki a magyarországi holokauszt elismert kutatója. A Jad Vasem a világ legjelentősebb holokauszttal foglalkozó tudományos intézete, a közelmúltban Orbán Viktor is járt benne, izraeli látogatása alkalmával.

Robert Rozett többek között ezeket mondta az új magyar holokauszt múzeum tervezett koncepciójáról:

  • A kiállítás a gyermek áldozatok személyes tragédiáira koncentrál, és nem helyezi általánosabb kontextusba a magyarországi zsidóüldözéseket.
  • Nincs szó arról, hogy a magyar hatóságok milyen komoly részt vállaltak a zsidók deportálásában.
  • Nem foglalkoznak a nyilas hatalomátvétel előtti zsidóüldözésekkel.
  • Úgy állítják be, mintha a német megszállás előtt nem lett volna zsidóüldözés Magyarországon, és mintha néhány elvetemült nyilason kívül a magyarok nem volnának felelősek a tömeggyilkosságért.
  • Viszont eltúlozza a magyar zsidómentők szerepét, mintha a magyarság alapvetően az áldozatok segítésével foglalkozott volna.

A Sorsok Háza múzeumot már évek óta készíti elő a magyar állam, de elakadt az ügy, elsősorban a Mazsihisz és Schmidt Mária (a Terror Háza igazgatója) vitája miatt. Most szeptemberben a kormány átadta a múzeumot egy másik zsidó egyháznak, a chábád irányzatot képviselő EMIH-nek, amely kész a jó együttműködésre Schmidt Máriával. A múzeumot jövőre szeretnék megnyitni. (Jerusalem Post)