Merkel koalíciója is széteshet a német kémfőnök miatt

külföld
2018 szeptember 22., 14:59
comments 96

Egyre komolyabbak az ellentétek az Angela Merkel konzervatív pártja, a CDU által vezetett német kormánykoalíción belül, miután a kormányt támogató szociáldemokraták és Merkelék bajor testvérpártja, a CSU összekaptak a német elhárítás vezetőjének korábbi kijelentésein. Hans-Georg Maassen egy, a Bild német lap kommentszekciójában feltűnő videó eredetiségét kérdőjelezte meg. A videón elvileg az látható, amint Chemniztben szélsőjobboldali tüntetők menekültekre vadásznak.

Ezzel még nem is lett volna olyan nagy baj, de Maassen mindezt úgy tette, hogy közben úgy tűnt, mintha kisebbíteni próbálná a rasszista erőszak jelentőségét és komolyságát. Ezzel nyíltan ellentmondott Merkel kancellárnak, aki több beszédében is hivatkozott a gyűlölködő szélsőjobboldali tüntetőkre, mikor a chemnitzi eseményekről beszélt.

Merkelék baloldali koalíciós partnere, a szociáldemokraták más német balos pártokkal együtt a Maassen azonnali eltávolítását követelték az elhárítás éléről, míg a CSU és a szélsőjobboldali AfD védelmébe vette a férfit.

A kormánykoalíció végül úgy döntött, más állást ajánlana Maassennek a szövetségi belügyminisztériumban, aminek élén egyébként is a CSU politikusa áll. A német média azonban hamar kiderítette, hogy ez lényegében előléptetést jelent, Maassen fizetése ugyanis az új poszton magasabb lesz, mint a korábbin.

A szociáldemokraták ezt elfogadhatatlannak tartják, és egyre több politikusok beszélt arról a napokban, hogy talán el kellene hagyniuk a kormánykoalíciót.

Szombatra Merkel egyeztetést hívott össze a koalíció pártjai között, ezen dől majd el, megmarad-e Merkel kormányának stabil többsége a Bundestagban.

A szociáldemokraták egyébként a felmérések szerint nem jöttek ki jól abból, hogy elfogadták a koalíciós ajánlatot, egyre több választópolgár érzi úgy, hogy a koalíció rosszul kezeli a Maassen-botrányt, 72 százalékuk kevésbé bízik emiatt a kormányban, és 50 százalékuk egy új választás kiírását is támogatná. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.