Merkel koalíciója is széteshet a német kémfőnök miatt

Egyre komolyabbak az ellentétek az Angela Merkel konzervatív pártja, a CDU által vezetett német kormánykoalíción belül, miután a kormányt támogató szociáldemokraták és Merkelék bajor testvérpártja, a CSU összekaptak a német elhárítás vezetőjének korábbi kijelentésein. Hans-Georg Maassen egy, a Bild német lap kommentszekciójában feltűnő videó eredetiségét kérdőjelezte meg. A videón elvileg az látható, amint Chemniztben szélsőjobboldali tüntetők menekültekre vadásznak.

Ezzel még nem is lett volna olyan nagy baj, de Maassen mindezt úgy tette, hogy közben úgy tűnt, mintha kisebbíteni próbálná a rasszista erőszak jelentőségét és komolyságát. Ezzel nyíltan ellentmondott Merkel kancellárnak, aki több beszédében is hivatkozott a gyűlölködő szélsőjobboldali tüntetőkre, mikor a chemnitzi eseményekről beszélt.

Merkelék baloldali koalíciós partnere, a szociáldemokraták más német balos pártokkal együtt a Maassen azonnali eltávolítását követelték az elhárítás éléről, míg a CSU és a szélsőjobboldali AfD védelmébe vette a férfit.

A kormánykoalíció végül úgy döntött, más állást ajánlana Maassennek a szövetségi belügyminisztériumban, aminek élén egyébként is a CSU politikusa áll. A német média azonban hamar kiderítette, hogy ez lényegében előléptetést jelent, Maassen fizetése ugyanis az új poszton magasabb lesz, mint a korábbin.

A szociáldemokraták ezt elfogadhatatlannak tartják, és egyre több politikusok beszélt arról a napokban, hogy talán el kellene hagyniuk a kormánykoalíciót.

Szombatra Merkel egyeztetést hívott össze a koalíció pártjai között, ezen dől majd el, megmarad-e Merkel kormányának stabil többsége a Bundestagban.

A szociáldemokraták egyébként a felmérések szerint nem jöttek ki jól abból, hogy elfogadták a koalíciós ajánlatot, egyre több választópolgár érzi úgy, hogy a koalíció rosszul kezeli a Maassen-botrányt, 72 százalékuk kevésbé bízik emiatt a kormányban, és 50 százalékuk egy új választás kiírását is támogatná. (Reuters)

Ahogy a napokban mindenki láthatta, Magyarországnak csak akkor van jövője, ha lesz független sajtója. Ezt olvasóink is így gondolhatják, hiszen

ALIG EGY HÉT ALATT REKORDÖSSZEGGEL, 5 MILLIÓ FORINTTAL SEGÍTETTÉK A 444 MŰKÖDÉSÉT.

Ahhoz, hogy a 2019-ben is megőrizhessük függetlenségünket, a Te támogatásodra is szükségünk van. A célunk 2018 végéig 50 millió forintot összegyűjteni az olvasóinktól, akik ebből 41 milliót már össze is dobtak. Nagyon köszönjük!

DE HOGY TÉNYLEG ELÉRHESSÜK A KITŰZÖTT CÉLT, KÉRJÜK TÁMOGASD MÉG IDÉN A 444-ET!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.