Menesztették a német titkosszolgálat vezetőjét a chemnitzi balhé miatt, de államtitkárként folytathatja tovább

2018 szeptember 18., kedd 14:16
68

Kedd este menesztették a német titkosszolgálat vezetőjét. Hans-Georg Maassen minden bizonnyal abba bukott bele, hogy azt állította, hogy az első szélsőjobbos megmozdulás során nem vadásztak külföldiekre a tüntetők Chemnitzben, az erről készült videók hamisítványok lehetnek. Ezzel pedig kellemetlen helyzetbe hozta Angela Merkelt, aki ezekre hivatkozva hajtóvadászatról beszélt

Hans-Georg Maassen és Horst Seehofer Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/AFP

Később Maassen finomított a kijelentésén, de a pozíciója körüli vita újabb koalíciós válságot okozott a német kormányban, mert miközben a szociáldemokraták a fejét követelték, Horst Seehofer belügyminiszter (CSU) kiállt mellette. Merkel pedig a hétvégén kijelentette, nem akarja, hogy miatta robbanjon szét a koalíció. 

A keddi válságtanácskozáson végül sikerült megoldást találni a helyzetre: 

bár Maassent eltávolítják az Alkotmányvédelmi Hivatal éléről, de a belügyminisztérium államtitkáraként dolgozhat tovább Seehofer mellett. 

Sajtóhírek szerint a belügyminisztériumban pont az alkotmányvédelmi hivatal munkáját felügyeli majd. 

Emlékezetes: a százországi városban azután rendeztek több menekültellenes tüntetést, hogy egy afganisztáni és egy iraki férfi megkéselt három német állampolgárt, akik egyike belehat sérüléseibe. (FAZ/Spiegel)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt