Menesztették a német titkosszolgálat vezetőjét a chemnitzi balhé miatt, de államtitkárként folytathatja tovább

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kedd este menesztették a német titkosszolgálat vezetőjét. Hans-Georg Maassen minden bizonnyal abba bukott bele, hogy azt állította, hogy az első szélsőjobbos megmozdulás során nem vadásztak külföldiekre a tüntetők Chemnitzben, az erről készült videók hamisítványok lehetnek. Ezzel pedig kellemetlen helyzetbe hozta Angela Merkelt, aki ezekre hivatkozva hajtóvadászatról beszélt

Hans-Georg Maassen és Horst SeehoferFotó: BERND VON JUTRCZENKA/AFP

Később Maassen finomított a kijelentésén, de a pozíciója körüli vita újabb koalíciós válságot okozott a német kormányban, mert miközben a szociáldemokraták a fejét követelték, Horst Seehofer belügyminiszter (CSU) kiállt mellette. Merkel pedig a hétvégén kijelentette, nem akarja, hogy miatta robbanjon szét a koalíció. 

A keddi válságtanácskozáson végül sikerült megoldást találni a helyzetre: 

bár Maassent eltávolítják az Alkotmányvédelmi Hivatal éléről, de a belügyminisztérium államtitkáraként dolgozhat tovább Seehofer mellett. 

Sajtóhírek szerint a belügyminisztériumban pont az alkotmányvédelmi hivatal munkáját felügyeli majd. 

Emlékezetes: a százországi városban azután rendeztek több menekültellenes tüntetést, hogy egy afganisztáni és egy iraki férfi megkéselt három német állampolgárt, akik egyike belehat sérüléseibe. (FAZ/Spiegel)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.