Menesztették a német titkosszolgálat vezetőjét a chemnitzi balhé miatt, de államtitkárként folytathatja tovább

Kedd este menesztették a német titkosszolgálat vezetőjét. Hans-Georg Maassen minden bizonnyal abba bukott bele, hogy azt állította, hogy az első szélsőjobbos megmozdulás során nem vadásztak külföldiekre a tüntetők Chemnitzben, az erről készült videók hamisítványok lehetnek. Ezzel pedig kellemetlen helyzetbe hozta Angela Merkelt, aki ezekre hivatkozva hajtóvadászatról beszélt

Hans-Georg Maassen és Horst SeehoferFotó: BERND VON JUTRCZENKA/AFP

Később Maassen finomított a kijelentésén, de a pozíciója körüli vita újabb koalíciós válságot okozott a német kormányban, mert miközben a szociáldemokraták a fejét követelték, Horst Seehofer belügyminiszter (CSU) kiállt mellette. Merkel pedig a hétvégén kijelentette, nem akarja, hogy miatta robbanjon szét a koalíció. 

A keddi válságtanácskozáson végül sikerült megoldást találni a helyzetre: 

bár Maassent eltávolítják az Alkotmányvédelmi Hivatal éléről, de a belügyminisztérium államtitkáraként dolgozhat tovább Seehofer mellett. 

Sajtóhírek szerint a belügyminisztériumban pont az alkotmányvédelmi hivatal munkáját felügyeli majd. 

Emlékezetes: a százországi városban azután rendeztek több menekültellenes tüntetést, hogy egy afganisztáni és egy iraki férfi megkéselt három német állampolgárt, akik egyike belehat sérüléseibe. (FAZ/Spiegel)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.