Lemondásra kényszerült a táplálkozástudomány tömeges csaláson ért sztárja

tudomány
2018 szeptember 23., 08:28
comments 161

Brian Wansink még a népszerűsége csúcsán.

Amerikai egyik legnépszerűbb tudósáról kiderült, hogy szimplán csaló – írtuk márciusban a Buzzfeed nyolcrészes oknyomozó cikksorozata alapján, amelyben a táplálkozástudomány rocksztárját, a három évtizedes munkássága alatt több száz tanulmányt publikáló Brian Wansinket leplezték le. Wansink hangzatos című tanulmányairól volt híres, amelyekben azt állította, hogy a fogyáshoz nem kell diétázni. Elég pár apróságot megváltoztatnunk a környezetünkben, és önkéntelenül is egészségesebben fogunk élni.

Nem csoda, hogy a tanulmányait a sajtó is rendre felkapta, még nálunk is jelent meg az ő tanulmányán alapuló cikk.

A Buzzfeed sorozatából aztán kiderült, hogy Wansink tanulmányai nem véletlenül voltak mindig annyira hangzatosak és kattintékonyak: az elismert, több mint húszezerszer idézett, rengeteget publikáló tudós rendszeresen meghamisította kutatási adatokat, addig-addig változtatgatva rajtuk, amíg a kívánt eredményt nem kapta.

Márciusig Wansinknek már hat tanulmányát kellett visszavonnia, köztük azt is, amelynek alapján az amerikai kormány 22 millió dollár szétosztását bízta rá. Az azóta eltelt fél évben hét további tanulmányát kellett visszavonnia, és azóta munkahelye, a Cornell Egyetem vizsgálata is megállapította, hogy „tudományos mulasztásokat” követett el. Ez jelentős fordulat, mert a Cornell a korábbi leleplezések után még kiállt Wansink mellett.

Most viszont azt írták a Buzzfeedhez eljuttatott közleményükben, hogy Wansink torzított adatokkal, problémás statisztikai technikákkal dolgozott, nem dokumentálta kellően és nem őrizte meg kutatási eredményeit. Wansink ezek után lemondott egyetemi katedrájáról, de a tanév végéig még az intézmény állományában marad. De már nem taníthat és nem publikálhat, az egyetem közleménye szerint a hátralevő időben „együtt kell működnie az egyetemmel a korábbi kutatásai felülvizsgálatában”. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.