Marina Abramovicot leütötték egy róla készült festménnyel

MŰVÉSZET
2018 szeptember 24., 21:31
comments 84

Az egyik leghíresebb élő képzőművész éppen elhagyta a fizenzei Strozzi-palota, ahol retrospektív kiállítása látható, amikor egy férfi odalépett hozzá, és ezt csinálta:

Mint később kiderült, a festmény a támadó saját műve volt, és Abramovicot ábrázolta. A művész nem sérült meg, és a rendőrökkel való egyeztetés után békésen távozott a helyszínről - tudatta a galéria igazgatója.

Abramovic a Repubblicának elmesélte, hogy rögtön utána beszélni szeretett volna a férfival, és erre sor is került. Megkérdezte a Firenzében élő, 51 éves cseh művészt, hogy miért csinálta, miért „gyűlöli” ennyire? A válasz állítólag az volt:

„Meg kellett tennem a művészetemért.”

link Forrás

Abramovic szerint viszont a másokkal szembeni erőszak nem művészet. „Én is voltam fiatal és ismeretlen művész, de nem bántottam senkit. Műveimben különböző helyzeteket viszek színre és az életemet kockáztatom. De az az én döntésem és én szabom meg a feltételeket.”

Azt is mondta, hogy régebben dühös lett volna, de most inkább együttérez a támadójával. (Artnet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.