Marina Abramovicot leütötték egy róla készült festménnyel

2018 szeptember 24., hétfő 21:31
84

Az egyik leghíresebb élő képzőművész éppen elhagyta a fizenzei Strozzi-palota, ahol retrospektív kiállítása látható, amikor egy férfi odalépett hozzá, és ezt csinálta:

Mint később kiderült, a festmény a támadó saját műve volt, és Abramovicot ábrázolta. A művész nem sérült meg, és a rendőrökkel való egyeztetés után békésen távozott a helyszínről - tudatta a galéria igazgatója.

Abramovic a Repubblicának elmesélte, hogy rögtön utána beszélni szeretett volna a férfival, és erre sor is került. Megkérdezte a Firenzében élő, 51 éves cseh művészt, hogy miért csinálta, miért „gyűlöli” ennyire? A válasz állítólag az volt:

„Meg kellett tennem a művészetemért.”

Abramovic szerint viszont a másokkal szembeni erőszak nem művészet. „Én is voltam fiatal és ismeretlen művész, de nem bántottam senkit. Műveimben különböző helyzeteket viszek színre és az életemet kockáztatom. De az az én döntésem és én szabom meg a feltételeket.”

Azt is mondta, hogy régebben dühös lett volna, de most inkább együttérez a támadójával. (Artnet)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt