Nicaraguai diáktüntetések: 512 ember meghalt, 4000 megsérült, 1428 eltűnt

külföld
2018 szeptember 24., 18:48
comments 137
photo_camera Fotó: INTI OCON/AFP

Ötszáztizenkettőre emelkedett Nicaraguában a belbiztonsági erők és a tüntetők összecsapásaiban életüket vesztett emberek száma - közölte hétfőn a Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség (ANPDH) jogvédő szervezet. A managuai kormány ugyanakkor hivatalosan csak 199 halálos áldozatról beszél.

A jogvédők szerint a halottak mellett több mint négyezren sebesültek meg az erőszakba fordult tiltakozó akciókon, 103-an pedig maradandó nyomot okozó sebet kaptak. 

Az április közepe óta tartó zavargások nyomán ráadásul 1428 embert jelentettek eltűntként, jó részüknek semmi nyoma.

Az adatokat közzétevő jogvédők sincsenek biztonságban: Alvaro Leiva és több munkatársa Costa Ricába kényszerült menekülni a fenyegetések miatt. Azóta a Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség száműzetésből működik - írja az MTI.

Daniel Ortega elnök támogatói is utcára vonultak
photo_camera Daniel Ortega elnök támogatói is utcára vonultak Fotó: INTI OCON/AFP

Nicaraguában április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentés miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta a tiltakozások az egész országra átterjedtek, a mozgalom élén a diákok állnak. 

Itt magyarázzuk el részletesen, hogyan esik szét a közép-amerikai ország, és hogyan kezd el a világ legsötétebb helyeire emlékeztetni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.