Nicaraguai diáktüntetések: 512 ember meghalt, 4000 megsérült, 1428 eltűnt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Fotó: INTI OCON/AFP

Ötszáztizenkettőre emelkedett Nicaraguában a belbiztonsági erők és a tüntetők összecsapásaiban életüket vesztett emberek száma - közölte hétfőn a Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség (ANPDH) jogvédő szervezet. A managuai kormány ugyanakkor hivatalosan csak 199 halálos áldozatról beszél.

A jogvédők szerint a halottak mellett több mint négyezren sebesültek meg az erőszakba fordult tiltakozó akciókon, 103-an pedig maradandó nyomot okozó sebet kaptak. 

Az április közepe óta tartó zavargások nyomán ráadásul 1428 embert jelentettek eltűntként, jó részüknek semmi nyoma.

Az adatokat közzétevő jogvédők sincsenek biztonságban: Alvaro Leiva és több munkatársa Costa Ricába kényszerült menekülni a fenyegetések miatt. Azóta a Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség száműzetésből működik - írja az MTI.

Daniel Ortega elnök támogatói is utcára vonultakFotó: INTI OCON/AFP

Nicaraguában április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentés miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta a tiltakozások az egész országra átterjedtek, a mozgalom élén a diákok állnak. 

Itt magyarázzuk el részletesen, hogyan esik szét a közép-amerikai ország, és hogyan kezd el a világ legsötétebb helyeire emlékeztetni.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.