Nicaraguai diáktüntetések: 512 ember meghalt, 4000 megsérült, 1428 eltűnt

Fotó: INTI OCON/AFP

Ötszáztizenkettőre emelkedett Nicaraguában a belbiztonsági erők és a tüntetők összecsapásaiban életüket vesztett emberek száma - közölte hétfőn a Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség (ANPDH) jogvédő szervezet. A managuai kormány ugyanakkor hivatalosan csak 199 halálos áldozatról beszél.

A jogvédők szerint a halottak mellett több mint négyezren sebesültek meg az erőszakba fordult tiltakozó akciókon, 103-an pedig maradandó nyomot okozó sebet kaptak. 

Az április közepe óta tartó zavargások nyomán ráadásul 1428 embert jelentettek eltűntként, jó részüknek semmi nyoma.

Az adatokat közzétevő jogvédők sincsenek biztonságban: Alvaro Leiva és több munkatársa Costa Ricába kényszerült menekülni a fenyegetések miatt. Azóta a Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség száműzetésből működik - írja az MTI.

Daniel Ortega elnök támogatói is utcára vonultakFotó: INTI OCON/AFP

Nicaraguában április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentés miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta a tiltakozások az egész országra átterjedtek, a mozgalom élén a diákok állnak. 

Itt magyarázzuk el részletesen, hogyan esik szét a közép-amerikai ország, és hogyan kezd el a világ legsötétebb helyeire emlékeztetni.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.