Nicaraguai diáktüntetések: 512 ember meghalt, 4000 megsérült, 1428 eltűnt

Fotó: INTI OCON/AFP

Ötszáztizenkettőre emelkedett Nicaraguában a belbiztonsági erők és a tüntetők összecsapásaiban életüket vesztett emberek száma - közölte hétfőn a Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség (ANPDH) jogvédő szervezet. A managuai kormány ugyanakkor hivatalosan csak 199 halálos áldozatról beszél.

A jogvédők szerint a halottak mellett több mint négyezren sebesültek meg az erőszakba fordult tiltakozó akciókon, 103-an pedig maradandó nyomot okozó sebet kaptak. 

Az április közepe óta tartó zavargások nyomán ráadásul 1428 embert jelentettek eltűntként, jó részüknek semmi nyoma.

Az adatokat közzétevő jogvédők sincsenek biztonságban: Alvaro Leiva és több munkatársa Costa Ricába kényszerült menekülni a fenyegetések miatt. Azóta a Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség száműzetésből működik - írja az MTI.

Daniel Ortega elnök támogatói is utcára vonultakFotó: INTI OCON/AFP

Nicaraguában április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentés miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta a tiltakozások az egész országra átterjedtek, a mozgalom élén a diákok állnak. 

Itt magyarázzuk el részletesen, hogyan esik szét a közép-amerikai ország, és hogyan kezd el a világ legsötétebb helyeire emlékeztetni.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.