A Die Welt újságírója nyilvánosságra hozta, miket írogatott neki kormányzati emailcímről a magyar helyettes államtitkár

POLITIKA
2018 szeptember 25., 13:46
comments 383

Alan Posener, a konzervatív Die Welt újságírója egy blogbejegyzésben közzétette - bárminemű változtatás, így a nyelvhelyességi hibák javítása nélkül - azt a levelezést, amelyet Szalay-Bobrovniczky Vincével, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárával folytatott. 

Aki a hivatalos kormányzati emailjéről kezdett el írogatni neki egy olyan ügyben, amelynek Magyarországhoz semmi köze.

Szalay-Bobrovniczky Vince
photo_camera Szalay-Bobrovniczky Vince Fotó: Facebook/Szalay-Bobrovniczky Vince

Posener néhány soros bevezetőjében először leszögezi, hogy teljesen normális, ha egy politikus levelet ír egy újságírónak, de olyan vele még nem fordult elő, hogy egy külföldi politikus vonta kérdőre egy belpolitikai cikke miatt. A levelezésben azt is megjegyzi, hogy a helyettes államtitkárnak rengeteg ideje van napközben olvasói leveleket küldeni.

A hvg.hu ismertette és fordította le a német nyelvű korrespondenciát. A kormánytisztviselő kiindulópontja Posener cikke a német alkotmányvédelem vezetőjének leváltásáról. De hamar rátér a migránsozásra és a bevándorlók által elkövetett bűncselekményekre, és a német újságírót megvádolja, hogy azt a Merkelt védi, aki „ezt a hordát az országba engedte”.

Posener elmagyarázza neki, hogy ez rasszista beszéd, 

és kikéri magának, hogy a helyettes államtitkár hordát emlegessen, még ha a 2015-ben Németországba érkezett külföldiek között vannak is bűnelkövetők. Ahogy a németek és a magyarok között is, teszi hozzá, neki mégsem jutna eszébe a magyarokat általánosan hordának nevezni. A kifejezést Szalay-Bobrovniczky aztán visszavonja, de egyébiránt nem fogja vissza magát:

„Megtiltom, hogy rasszistának nevezzen. Ön nyilvánvalóan gyilkosokat, rablókat, erőszaktevőket akar fedezni.”

Majd azt is nyilvánvaló tényként közli, hogy Soros ismeretlen személyazonosságú embereket csempész be Európába.   

Erre a német újságíró már pontokba szedve válaszolt, többek között ezt:

  • Nem önt neveztem rasszistának, hanem a szóhasználatot, nincs tehát mit megtiltania nekem.
  • Korántsem gondolom, hogy minden, ami Németországban történik, rendben lenne.
  • Soros nem embercsempész, ez fake news. Hogy egy kormánytag ilyet állítson, az hallatlan. A Fidesz plakátja a nevető Sorossal egyértelműen antiszemita.

Itt elolvasható a teljes levelezés, amelyben bőven vannak még erős részletek, és amelyet a magyar kormány helyettes államtitkára ezzel zárt le: „Ön egy nárcisztikus, arrogáns, a másikat lefitymáló ember, aki a szememben semmilyen becsülettel nem bír. Az ön levelei a másik megvetésének iskolapéldái.”

Volt már probléma a levelezéséből

Szalay-Bobrovniczky korábban Bécsben és Helsinkiben volt nagykövet, és belefutott már egy-két kellemetlen levelezős sztoriba. 2013-ban például magánál az osztrák államfőnél, Heinz Fischernél tiltakozott egy tök marginális linzi kiállítás primitíven provokatív képei miatt.

Aztán volt még egy emlékezetes kalandja a külföldi sajtóval:

link Forrás

Ennél súlyosabb akciója volt, amikor 2011-ben levelet írt a Riporterek Határok Nélkül zsűrijének elnökének, hogy nem kellett volna díjat adni két magyar újságírónak, Vásárhelyi Máriának és az akkor a Magyar Narancsnál dolgozó Rényi Pál Dánielnek. Kollégánk esetében ráadásul azzal próbálta kritizálni a döntést, hogy amikor Rényi megírta díjazott cikkét a Médiahatóság azóta elhunyt vezetőjéről, Szalai Annamáriáról, akkor biztosan tudnia kellett annak súlyos betegségéről. Arra nem tér ki, hogy ez mennyiben érinti Rényi cikkének állításait.

A hivatalos követségi fejléc alatt elküldött levelet nyilvánosságra hozó Narancs szerint az eddig sehol nyilvánosságra nem hozott, különösen bizalmas személyes információ megosztásával a nagykövet jogsértést követett el, ezért kitakarták a betegségre vonatkozó mondatot. Szalay-Bobrovniczky az Indexnek azt mondta:  „Nagykövetként, de magánjelleggel” írta a levelet.

photo_camera Fotó: Facebook/Szalay-Bobrovniczky Vince

Az újságírók közül sem Posener volt az első, aki kacifántos leveleket kapott Szalay-Bobrovniczkytól. Ezt onnan tudom, hogy nekem is írt kettőt mint finnországi nagykövet a választások előtti felfokozott hangulatban, szintén kormányzati emailről, csak én Posenerrel ellentétben nem válaszoltam.

Felhívás: kérem a kedves újságíró kollégákat, hogy ha kaptak ilyet és közölhető, akkor küldjék el nekem a helyettes államtitkár szenvedélyes üzeneteit, és akkor összeállíthatom a

Szalay-Bobrovniczky Vince Legszebb Levelei

című gyűjteményt. Nyilván csak a hivatalos címről érkezett levelekkel tudok mit kezdeni, de hátha azokból is összejön egy csokorra való.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.