A német kormánypártok hat napon keresztül vitatkoztak azon, hogyan rúgják ki a német titkosszolgálat vezetőjét, végül az lett belőle, hogy csak félig rúgják ki

Lezárták a német kormánypártok a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője körüli vitájukat, vasárnap esti megállapodásuk szerint Hans-Georg Maassen belügyminiszteri tanácsadóként folytatja tevékenységét.

Maassen leváltását az SPD követelte, mert egy lapinterjúban kétségbe vonta a külföldinek tűnő embereket üldöző németeket ábrázoló videófelvétel eredetiségét. A felvétel Chemnitzben készült augusztus végén, egy német megölése után, a bűncselekménnyel külföldieket gyanúsítanak. Az emberölés demonstrációkhoz vezetett, amelyeken több erőszakos esemény történt.

A videón elvileg az látható, amint Chemniztben szélsőjobboldali tüntetők menekültekre vadásznak. Maassen nem csak a videó eredetiséget kérdőjelezte meg, hanem mindezt úgy tette, hogy közben úgy tűnt, mintha kisebbíteni próbálná a rasszista erőszak jelentőségét és komolyságát.

A kormánypártok vezetői - Horst Seehofer (CSU), Andrea Nahles (SPD) és Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke - már hat napja azon tanakodnak, hogy mit kezdjenek Maassennel. A törésvonal a balos SPD és a német menekültpolitikát aktívan kritizáló CSU között húzódott.

Pár napja ugyan hoztak már egy döntést, de az kiverte a biztosítékot szociáldemokrata körökben, az ugyanis azt jelentette volna, hogy Hans-Georg Maassen államtitkár lesz a belügyminisztériumban, jóval magasabb fizetésért, és érkezése miatt nyugdíjaznak egy SPD-s kötődésű államtitkárt, Gunther Adlert. Ehelyett hozták végül a mai döntést: Hans-Georg Maassen fizetése az új pozíciójában nem változik, és nem nyugdíjazzák Gunther Adlert. 

Hans-Georg Maassen és Horst SeehoferFotó: BERND VON JUTRCZENKA/AFP

Horst Seehofer belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a koalíciós pártok vezetőinek egyeztetése után elmondta, hogy Hans-Georg Maassen európai és nemzetközi ügyekkel foglalkozik majd osztályvezetői beosztásban. Hangsúlyozta, hogy a kormány cselekvőképes, és nem került szóba a koalíció felbontása.

Andrea Nahles, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke azt mondta: a megállapodással "megteremtették az alapot" ahhoz, hogy a kormány "visszatérjen a szakmai munkához". Szerinte az új megállapodás azt jelzi, hogy "a koalíció komolyan veszi a nyilvánosság kritikáját és képes arra, hogy korrigálja magát".

Angela Merkel nem szólalt meg nyilvánosan az ügyben. Szóvivője, Steffen Seibert a Twitteren közölte, hogy a megállapodást "gyorsan és hamarosan" végrehajtják. (via MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.